Quantcast
Στο "κόκκινο" οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Για "θαλάσσια εισβολή" κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Στο “κόκκινο” οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ – Για “θαλάσσια εισβολή” κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να μην πτοείται από τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

«Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ ΤαγίπΕρντογάν, αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του γεωτρύπανου Πορθητή, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει θέση στην ανατολική Μεσόγειο και ότι καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Ερντογάν είπε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά».

«Αγαπητοί αδελφοί μου, εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν αυτά. Εμείς τώρα κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Που ήμασταν και που είμαστε τώρα; Μας ανήκουν αυτά τα πλοία πλέον. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «εάν κάποιοι κάνουν κινήσεις κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας – και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας – παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας».

Αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα συλλήψεων του προσωπικού του Πορθητή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «έδωσαν λέει μια εντολή. Έδωσαν εντολή να συλλάβουν αυτούς που βρίσκονται στο πλοίο. Τίποτα δεν θα καταφέρετε. Τι συλλήψεις θα κάνετε; Τι θα συλλάβετε;», διερωτήθηκε.

Τι απαντά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει στη λήψη νομικών μέτρων εκδίδοντας τα εντάλματα σύλληψης κατά φυσικών και νομικών προσώπων που ενέχονται στις τουρκικές δραστηριότητες. Εξακολουθούν να εκδίδονται εντάλματα και λειτούργησε ως αποτρεπτικό μέτρο. Τα ευρωπαϊκά μέτρα εκτελούνται, δεν θα τους συλλάβουμε εμείς. Η Τουρκία διαρκώς επιχειρηματολογεί εντελώς εκτός διεθνούς δικαίου. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι εισβολή στη θάλασσα, ενός είδους επέμβαση» τόνισε κληθείς να σχολιάσει τα περί «τρίτου Αττίλα».

Διευθυντής γραφείου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας: Πειρατική ενέργεια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

“Με ασφάλεια δεν μπορούμε να πούμε το παραμικρό. Εκείνο που υπάρχει σαν πληροφορία είναι ότι μεταφέρονται κάποια υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για γεωτρήσεις. Από εκεί και πέρα δεν είμαστε σε θέση είτε να επιβεβαιώσουμε, είτε να διαψεύσουμε ότι γίνεται κάτι τέτοιο”, είπε ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βίκτωρ Παπαδόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 ‘Πρωινή Βάρδια’, με τον Μάνο Νιφλή και τον Κώστα Αλατζά σχετικά με τις ενδείξεις για έναρξη γεώτρησης από τον Πορθητή.

“Παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή όλες τις κινήσεις της Τουρκίας σε αυτή την πειρατική ενέργεια της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς τη μεριά της τουρκικής γεώτρησης”, σημείωσε ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.