Quantcast
Μέρκελ: Δεν θα είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν - enikonomia.gr
share

Μέρκελ: Δεν θα είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν

δημοσιεύτηκε:

Οι διαπραγματεύσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν και τις άλλες κορυφαίες θέσεις της ΕΕ θα είναι περίπλοκες, δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Φθάνοντας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η Μέρκελ είπε ότι οι συνομιλίες “δεν θα είναι εύκολες”.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής στις 21 Ιουνίου.

Την επίλυση της διένεξης για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας ανέδειξε η Μέρκελ ως «θετικό παράδειγμα» επίλυσης διαφορών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πόζναν της Πολωνίας την ερχόμενη Παρασκευή.

«Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι γείτονές μας και έχουν προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν υλοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της και τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι σήμερα ειρηνική, αλλά «υπάρχουν κάποιες εντάσεις που πρέπει να υπερβούμε και πρέπει να υλοποιηθεί ακόμη ένας αριθμός υποχρεώσεων προκειμένου όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ». Ο δρόμος «είναι ακόμη δύσβατος», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος, ενώ επισήμανε ότι ταυτόχρονα υπάρχουν και θετικά παραδείγματα.

«Ένα θετικό παράδειγμα είναι η επίλυση της διένεξης για το όνομα της χώρας η οποία τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η διαμάχη διήρκεσε χρόνια και με το πολιτικό θάρρος τόσο του Βορειομακεδόνα Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατέστη δυνατό να επιλυθεί, ώστε τώρα να υπάρχει η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να μπορεί ήδη να γίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «αυτό το θετικό παράδειγμα πρέπει να μας ενθαρρύνει προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα και στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.