Quantcast
Τριγμοί και φόβοι για ύφεση στη γερμανική οικονομία - "Βουτιά" του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος - enikonomia.gr
share

Τριγμοί και φόβοι για ύφεση στη γερμανική οικονομία – “Βουτιά” του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος

δημοσιεύτηκε:

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών υποχωρεί ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από έρευνα το Ινστιτούτου, (Ifo).

Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχωρεί στις 95,7 μονάδες τον Ιούλιο από την ανοδικά αναθεωρημένη τιμή των 97,5 μονάδων του προηγούμενου μήνα, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η κρίση στον μεταποιητικό τομέα οδηγεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία προς την ύφεση.

Τα στοιχεία αποτελούν δυσοίωνη ένδειξη για την γερμανική οικονομία που στηρίζεται στις εξαγωγές και έχει πληγεί από τη ασθενέστερη ζήτηση από το εξωτερικό, τις εμπορικές διαμάχες και την αβεβαιότητα για το Brexit.


Ωστόσο οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Reuters εκτιμούσαν ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος θα ανέλθει στις 97,1 μονάδες. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχή πτώση και σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013.

«Ο πιο σημαντικός γερμανικός οικονομικός δείκτης υποδηλώνει ότι η γερμανική οικονομία κινείται προς ύφεση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αναλυτής της VP Bank, Τόμας Γκίτζελ.

Την άποψη του εξέφρασε επί τούτου και ο επικεφαλής του Ifo ,Κλέμενς Φιστ λέγοντας ότι η γερμανική οικονομία κινείται προς ταραγμένα νερά και ότι οι εταιρίες είναι λιγότερο ικανοποιημένες με την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση και κοιτούν το μέλλον με αυξημένη επιφυλακτικότητα.

«Στη μεταποίηση, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος είναι σε ελεύθερη πτώση», δήλωσε ο Φιστ, με τον υποδείκτη για τον συγκεκριμένο τομέα να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2009.




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.