Quantcast
Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τη Σύνοδο των G7 και τον Τραμπ - enikonomia.gr
share

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τη Σύνοδο των G7 και τον Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τη Σύνοδο των G7 που διεξάγεται στο Μπιαρίτς εστιάζοντας στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και το νέο ρόλο των ΗΠΑ.

Αναλυτικά:

Στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς συνέρχονται από σήμερα οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα για ακόμη μια φορά στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει αναφορικά με το G7: «Η προσέγγιση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τον κόσμο είναι ολιστική. Στη λίστα του με τα θέματα που αφορούν παγκόσμιες κρίσεις συγκαταλέγονται η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, η τεχνολογία, η μετανάστευση, οι ανισότητες και ο καπιταλισμός στη σημερινή του εκδοχή, η παγκόσμια τάξη πραγμάτων με την δημιουργία δύο νέων πόλων στον κόσμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και βέβαια ο συνεπακόλουθος κίνδυνος για ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με το ποια πλευρά θα επιλέξουν να ακολουθήσουν».

Ωστόσο, όπως σημειώνει το σχόλιο της SZ, παρά τη μακρά λίστα της ατζέντας Μακρόν, το G7 θα επισκιαστεί από την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο σχολιογράφος παρατηρεί: «Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ υπό την διακυβέρνησή του έχουν γίνει το κεντρικό πρόβλημα της γεωπολιτικής. Η χώρα αυτή δεν διαμορφώνει πλέον την παγκόσμια πολιτική, χειρίζεται τις καταστάσεις κάθε φορά κατά το δοκούν. Τον πρόεδρο Τραμπ δεν τον ενδιαφέρουν οι κανόνες, αυτοί έχουν γίνει άνευ αντικειμένου». Σύμφωνα με την SZ αυτή η «παγκόσμια αποξένωση των ΗΠΑ δεν αποτελεί εφεύρεση του Ντόναλντ Τραμπ. Η κρίση ταυτότητας στις ΗΠΑ ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Εντούτοις υπό τον νυν Αμερικανό πρόεδρο η παγκόσμια αναταραχή επιταχύνθηκε με την πολιτική Made in America (…) O αμερικανικός αιώνας μπορεί ακόμη να μην έχει λήξει ημερολογιακά, ωστόσο έχει τελειώσει πολιτικά.» Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμά το σχόλιο, είναι αυτός που έκανε τελικά τις ΗΠΑ όχι ισχυρότερες αλλά εμφανώς πιο ανίσχυρες, καταφέρνοντας μάλιστα να τις γελοιοποιήσει σε πολλές περιπτώσεις στο πλαίσιο των διεθνών παιχνιδιών εξουσίας.

«Η Δύση να συνεισφέρει στην προστασία του Αμαζονίου»

 

Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει εκτενώς και τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατακαίνε εδώ και μέρες παρθένα, τροπικά δάση του Αμαζονίου στη Βραζιλία προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Η Neue Zürcher Zeitung εστιάζει στη νέα «μόδα», όπως τη χαρακτηρίζει, στη Βραζιλία που ξεκίνησε με την στήριξη του προέδρου Ζαϊρ Μπολσονάρο πρακτικών αποψίλωσης και άναρχης γεωργικής εκμετάλλευσης τροπικών δασών: «Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι οι αρνητικές εξελίξεις στη Βραζιλία φαίνεται να είναι η αρχή μόνο μιας ευρύτερης τάσης, εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν πάρει αντίθετα μέτρα. Σε αυτό το σημείο τα κράτη της Δύσης θα μπορούσαν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο αλλά όχι με μαθήματα και απειλές. Κάτι τέτοιο δεν νομιμοποιούνται να κάνουν χώρες με περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη Βραζιλία. Πιο χρήσιμο θα ήταν να επιδείξουν ετοιμότητα να συμβάλουν και αυτά στην προστασία των τροπικών δασών».

Από την πλευρά της η Stuttgarter Zeitung σημειώνει: «Για το καλό του παρθένου δάσους του Αμαζονίου και την περαιτέρω προστασία του παγκόσμιου κλίματος καλό θα ήταν οι έντονες διαδηλώσεις να μη μείνουν χωρίς αποτέλεσμα (…) Υπερβολικά αισιόδοξοι ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε αν ληφθεί υπόψη η αποφασιστικότητα του Μπολσονάρο και της ομάδας του, που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε βάρος των δασών. Γι αυτό πιο σημαντική είναι η αύξηση της διεθνούς πίεσης – τόσο σε πολιτικό όσο πρωτίστως σε οικονομικό επίπεδο, γιατί μόνο έτσι θα πληγούν τόσο οι βαρόνοι του αγροτικού τομέα όσο και ο Μπολσονάρο».

 

Πηγή Πληροφοριών:Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.