Quantcast
Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Θέλουμε λύση "win-win" στην Ανατολική Μεσόγειο - enikonomia.gr
share

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Θέλουμε λύση “win-win” στην Ανατολική Μεσόγειο

δημοσιεύτηκε:

Αναφορές στο Κυπριακό και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, έστρεψε τα “βέλη” του κατά της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας πως “οι Ελληνοκύπριοι ασκούν μια πολιτική που δεν έχει σχέση με το δίκαιο” και πρόσθεσε πως “έχουν κακό σκοπό, όσοι μιλούν για λύση χωρίς εγγυήσεις και χωρίς στρατεύματα”.

“Παρά τις πέραν των πέντε δεκαετιών διαπραγματεύσεις, το κυπριακό ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί, εξ αιτίας της αδιάλλακτης θέσης των Ελληνοκυπρίων. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά προωθεί μια ανισότιμη και άδικη πολιτική επιβολής, αρνούμενη να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους”, δήλωσε ο Ερντογάν. Ανάφερε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, βάσει διεθνούς συνθήκης, για τον “τουρκοκυπριακό λαό”, με τον οποίο διατηρεί βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Και παρομοίως, η Ελλάδα, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές.

“Είναι καθαρό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα, υπό τον όρο των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας, έχουν κακές προθέσεις”, ανέφερε, ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι “η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρις ότου βρεθεί λύση η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια και την διατήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων”.

Αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι ενεργειακοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο αποτελούν σημαντική ευκαιρία για συνεργασία, αν όλοι υιοθετήσουμε μία προσέγγιση win-win. “Αλλά ατυχώς, συνέχισε, ορισμένες χώρες της περιοχής προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να σύρουν το ενεργειακό ζήτημα σε πεδίο σύγκρουσης. Είμαστε αποφασισμένοι, στην Ανατολική Μεσόγειο, να προστατεύσουμε μέχρι τέλους, να νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων”, είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτοί σε προτάσεις βασισμένες στην συνεργασία και την ακριβοδίκαιη διανομή.

“Πυρηνικά για όλους ή για κανέναν”

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στα πυρηνικά όπλα, όπου είπε πως ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίσει, ή να καταργηθούν εντελώς, ή να επιτραπεί σε όλους να τα κατέχουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε, επίσης, πως η πυρηνική ενέργεια είτε θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλες τις χώρες είτε θα πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους. Προειδοποίησε μάλιστα πως η ανισότητα μεταξύ κρατών που έχουν πυρηνικά και όσων δεν έχουν υπονομεύει τις παγκόσμιες ισορροπίες.

“Η κατοχή πυρηνικής ενέργειας θα πρέπει είτε να απαγορευθεί σε όλους είτε να είναι ελεύθερη για όλους”, τόνισε ο Ερντογάν.

Πηγή: ant1news.gr, ΚΥΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.