Quantcast
Διαδηλώσεις στο Κίεβο κατά της παραχώρησης αυτονομίας στις φιλορωσικές επαρχίες της Ουκρανίας - enikonomia.gr
share

Διαδηλώσεις στο Κίεβο κατά της παραχώρησης αυτονομίας στις φιλορωσικές επαρχίες της Ουκρανίας

δημοσιεύτηκε:

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι –σύμφωνα με την αστυνομία– διαδήλωσαν σήμερα στο Κίεβο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις φιλορωσικές επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, μια πρόταση που ενδέχεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των ειρηνευτικών προσπαθειών που καταβάλλει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Όχι στη συνθηκολόγηση”, φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Ανεξαρτησίας –τη γνωστή ως Μαϊντάν– κρατώντας πλακάτ με τα οποία προειδοποιούσαν τον Ζελένσκι να μην προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και μέλη εθνικιστικών οργανώσεων όπως της Σβόμποντα, κατευθύνθηκαν κατόπιν προς το κτίριο της προεδρίας και το κοινοβούλιο.

Ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, έκανε λόγο μέσω του Twitter για “δεκάδες χιλιάδες” διαδηλωτές στο Κίεβο και σε άλλες 20 πόλεις όλης της χώρας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προετοιμάζεται για την πρώτη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να επανεκκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία για την ανατολική Ουκρανία, ένας πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους.

Επί του παρόντος, η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε νεκρό σημείο. Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε έναν οδικό χάρτη που προβλέπει τη χορήγηση ειδικού καθεστώτος στις αυτονομιστικές περιοχές, με τη διεξαγωγή ελεύθερων τοπικών εκλογών.

Πηγές πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.