Quantcast
Στη Σαουδική Αραβία ο Πουτιν - Με ποιους θα συναντηθεί - enikonomia.gr
share

Στη Σαουδική Αραβία ο Πουτιν – Με ποιους θα συναντηθεί

δημοσιεύτηκε:

Τη Σαουδική Αραβία επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να επιδιώξει συνεννόηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Ριάντ όσον αφορά στην παραγωγή πετρελαίου και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα του, αλλά και για να αποπειραθεί να αξιοποιήσει την επιρροή του για να μειώσει τις αποσταθεροποιητικές εντάσεις που πυροδοτεί η διένεξη του βασιλείου με το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία — ηγετική δύναμη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) — και η Ρωσία, παρότι δεν είναι μέλος του καρτέλ αυτού, συνεργάζονται στενά τα τελευταία χρόνια προκειμένου να περιορίσουν την προσφορά αργού και να αποπειραθούν να αυξήσουν την τιμή του μαύρου χρυσού.

Και καθώς η πιο πρόσφατη παράταση της μείωσης της παραγωγής, που αποφασίστηκε από 24 πετρελαιοπαραγωγικά κράτη, λήγει στα τέλη του Μαρτίου του 2020, η θεματική αυτή επιβάλλεται ως «το κύριο θέμα συζήτησης» μεταξύ του Πούτιν, του βασιλιά Σαλμάν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό αναλυτή Φιοντόρ Λουκιάνοφ.

Ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τρίτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγίντ. Η συζήτηση να αναμένεται να επικεντρωθεί στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Αντιμέτωπη με κυρώσεις της Δύσης εξαιτίας των ενεργειών της στην Ουκρανία και τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, βασικού ρωσικού εξαγωγικού προϊόντος, η Μόσχα μοιάζει να αδυνατεί να επιτύχει τον στόχο για ανάπτυξη 3% του ΑΕΠ φέτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.