Quantcast
"Φουλάρουν" οι γερμανικές εξαγωγές - Τι δείχνουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου - enikonomia.gr
share

“Φουλάρουν” οι γερμανικές εξαγωγές – Τι δείχνουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου

δημοσιεύτηκε:

Τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2017 ενώ ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων για αύξηση κατά 0,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Σεπτέμβριο. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 19,2 δισ. ευρώ από την ανοδικά αναθεωρημένη τιμή των 18,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Reuters εκτιμούσαν ότι οι εισαγωγές θα παραμείνουν αμετάβλητες και ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα ανερχόταν στα 18,1 δισ. ευρώ.

«Ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βιομηχανία είναι σε ύφεση, ολόκληρη η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει μια ακόμα συρρίκνωση –και άρα μια τεχνική ύφεση—την τελευταία στιγμή», σχολιάζει μεταξύ άλλων σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο ενώ τα πρόσφατα στοιχεία υποδήλωσαν κακές επιδόσεις για τη μεταποίηση το τρίτο τρίμηνο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τη Γερμανία σε τεχνική ύφεση – που ορίζεται ως δύο συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.