Quantcast
Φερνάντες: Η Αργεντινή θέλει να αποπληρώσει το χρέος της αλλά δεν έχει τα μέσα - enikonomia.gr
share

Φερνάντες: Η Αργεντινή θέλει να αποπληρώσει το χρέος της αλλά δεν έχει τα μέσα

δημοσιεύτηκε:

Η Αργεντινή θέλει να αποπληρώσει πληρώσει το εξωτερικό της χρέος, αλλά δεν έχει τα μέσα να το κάνει, προειδοποίησε σήμερα ο νέος πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες, κατά την τελετή ορκωμοσίας του, καλώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει μια “εποικοδομητική” σχέση.

Σύμφωνα με τον Φερνάντες, η προηγουμένη κυβέρνηση του φιλελεύθερου Μαουρίτσιο Μάκρι “άφησε τη χώρα σε κατάσταση εικονικής χρεοκοπίας” με ένα συνολικό δημόσιο χρέος 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το 100% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ χορήγησε το 2018 δάνειο για τρία έτη ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή αλλά ο νέος πρόεδρος αποφάσισε να αρνηθεί την τελευταία δόση αυτού του δανείου, ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα την ώρα που το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,1% φέτος.

Ο νέος πρόεδρος, ένας κεντροαριστερός περονιστής, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια περίοδο που οι δείκτες της αργεντίνικης οικονομίας είναι στο κόκκινο. Εκτός από την πτώση του ΑΕΠ, η χρονιά αναμένεται να τελειώσει με πληθωρισμό γύρω στο 55%, ποσοστό φτώχειας γύρω στο 40%, ανεργία στο 10,4% και μια υποτίμηση του νομίσματος κατά σχεδόν 40%.

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του, ο Μάκρι κατάφερε το δημόσιο έλλειμμα από 5% να μειωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ και σχεδόν να διπλασιάσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, που σήμερα είναι 43,8 δισεκ. δολάρια, έναντι 25,5 δισεκ. μόλις ανήλθε στην εξουσία στα τέλη του 2015.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.