Quantcast
Γαλλία: Συνεχίζονται οι απεργίες για το ασφαλιστικό - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Συνεχίζονται οι απεργίες για το ασφαλιστικό

δημοσιεύτηκε:

Άκαρπη ήταν η σημερινή συνάντηση μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των συνδικάτων που αντιδρούν στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGT που ηγείται των κινητοποιήσεων, προσθέτοντας ότι οι απεργίες και οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ διατύπωσε την εκτίμηση ότι καταγράφηκε «πρόοδος» στις συνομιλίες, γνωστοποιώντας ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τους κοινωνικούς εταίρους «τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου».

«Τίποτα χειροπιαστό (…) ο πρωθυπουργός δεν άκουσε τον δρόμο» δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτίνεζ εξερχόμενος της συνάντησης.

«Το διασυνδικαλιστικό όργανο που έχει κινητοποιηθεί αξιώνοντας την απόσυρση της μεταρρύθμισης για τις συντάξεις απευθύνει κάλεσμα για μια νέα διεπαγγελματική ημέρα διαδηλώσεων και απεργιών την 9η Ιανουαρίου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η συνδικαλιστική ένωση Force ouvrière συντάχθηκε με το κάλεσμά του, όχι όμως το μεταρρυθμιστικό συνδικάτο CFDT, που στηρίζει την αρχή της μεταρρύθμισης, αντιτίθεται, ωστόσο, στο μέτρο που προβλέπει οι Γάλλοι να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Χαιρετίζοντας το «εποικοδομητικό κλίμα», ο γενικός γραμματέας του CFDT Λοράν Μπερζέ υπογράμμισε ότι παραμένει ένα «δύσκολο σημείο».

Την ίδια ώρα, η οργάνωση CGT-Cheminots, η μεγαλύτερη στους κόλπους της σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF, αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία, που παραλύει τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα.

«Η απεργία συνεχίζεται» και «δύο κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί: τα Χριστούγεννα των απεργών και συγκεντρώσεις την 28η Δεκεμβρίου» είπε ο Λοράν Μπρουν, γενικός γραμματέας του CGT-Cheminots.

Σχεδόν το 60% των δρομολογίων τρένων που είχαν προγραμματιστεί για τις 23-24 Δεκεμβρίου έχουν προς το παρόν ακυρωθεί, εξαιτίας της απεργίας.

Από την πλευρά του, ο Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση παραμένει πλήρως δεσμευμένη στον τερματισμό των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης μετά τη συνάντηση με τα συνδικάτα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, πως ελπίζει το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος να ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν διαφωνίες, θέλουμε να τις υπερβούμε στις συνομιλίες του Ιανουαρίου».

Εξάλλου, ο Εντουάρ Φιλίπ προέτρεψε τα συνδικάτα να επιτρέψουν στους Γάλλους πολίτες να ταξιδέψουν για να δουν τις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.