Quantcast
Politico: Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης για το 2020 - enikonomia.gr
share

Politico: Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης για το 2020

δημοσιεύτηκε:

To 2019 κατέρρευσαν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Μπόρις Τζόνσον συνέτριψε τους αντιπάλους του με την υπόσχεση ότι θα πραγματοποιήσει το Brexit και μία 16χρονη Σουηδέζα πρωτοστάτησε σε διαμαρτυρίες για το περιβάλλον σε όλη την Ευρώπη, αναφέρει το Politico.

Οι συντάκτες του προβλέπουν ποιες θα είναι οι μεγάλες εντάσεις που θα σημαδέψουν το 2020, προειδοποιώντας ότι οι προοπτικές δεν είναι ρόδινες και ότι το Brexit δεν έχει γίνει ακόμη. Ανάμεσα στα μεγάλα προβλήματα που προβλέπει το Politico είναι οι φόβοι για μία νέα οικονομική κρίση, η ένταση στις σχέσεις με την Κίνα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανία και ΕΕ μετά το Brexit και η κλιματική αλλαγή.

Η Ευρώπη γίνεται… Κίνα

Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία θα οδηγήσουν τις Βρυξέλλες σε μια πολιτική που θα στηρίζεται στην κρατική ενίσχυση, τον κεντρικό σχεδιασμό και την υπεράσπιση της Ευρώπης.

Αυτή η πολιτική θα προβλέπει το βέτο σε μεγάλες εξαγορές από την Κίνα στην Ευρώπη και αποκλεισμούς ασιατικών εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις.

Η ΕΕ θα στηρίξει τα ηλεκτρικά οχήματα και την υγειονομική περίθαλψη. Παράλληλα, αναμένονται μεγάλες συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες και σε άλλες παραδοσιακές βιομηχανίες.

Ωστόσο, χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, καθώς επίσης η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που έχουν μεγάλο αριθμό κινεζικών επενδύσεων, αναμένεται να επικρίνουν τη Γαλλία και τη Γερμανία για υποκρισία, αλλά το Παρίσι και το Βερολίνο θα αγνοήσουν τις διαμαρτυρίες τους.

Φόβοι για νέα οικονομική κρίση

Οι τεκτονικές πλάκες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος είναι έτοιμες να συγκρουστούν. Η επόμενη κρίση όμως θα είναι πάντα διαφορετική όπως λένε οι οικονομολόγοι.

Οι οικονομολόγοι παρακολουθούν με σκεπτικισμό το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας. Οι εναλλακτικές πηγές πιστώσεων, μακριά από τις συμβατικές τράπεζες, παρουσιάζουν άνοδο μαζί με την οικονομία. Καθώς κινδυνεύει η οικονομία της Κίνας, οι πιστώσεις αυτές φαίνονται αβέβαιες.

H εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο που είχε κηρύξει ο Τραμπ στην Κίνα έγινε αποδεκτή με αίσθημα ανακούφισης αλλά η ειρήνη και η οικονομία της Κίνας είναι εύθραυστες. Οποιοδήποτε πολιτικό παραπάτημα θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εχθρότητες που θα καθυστερούσαν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Το Brexit γίνεται ακόμα πιο… βρώμικο

Οι μετά το Brexit εμπορικές συζητήσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενταθούν το 2020, καθώς ο πρωθυπουργός Mπόρις Τζόνσον πιέζει προκειμένου να παρεκκλίνει από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλιματική αλλαγή

Το διοξείδιο του άνθρακα θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2020 χωρίς να υπάρχει έστω και μια ένδειξη ότι η παγκόσμια αύξηση θερμοκρασίας πρόκειται να τεθεί υπό έλεγχο.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν είχε υποσχεθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και αυτή η δέσμευση θα κυριαρχήσει στο χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε., επηρεάζοντας τα πάντα, από τους οικονομικούς κανονισμούς έως τους κανόνες για τα χημικά και τους αεροπορικούς φόρους.

Η τεχνολογία παίρνει τον έλεγχο

Το 2020 θα είναι η χρονιά που η Ε.Ε. θα εγκαταλείψει την επιφυλακτική της προσέγγιση απέναντι στις νέες τεχνολογίες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι μία επιφανειακή προσέγγιση στην τεχνητή νοημοσύνη, στην αυτόνομη οδήγηση και σε άλλες μελλοντικές τεχνολογίες δεν είναι πλέον συμβατή με τις οικονομικές φιλοδοξίες.

Το Ιράν

Σε “αγκάθι” ολοένα και περισσότερο εξελίσσεται το θέμα του Ιράν, με την Τεχεράνη και τους Φρουρούς της Επανάστασης να αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν να διατηρηθούν στην εξουσία. Τα μαζικά ασφαλιστικά συστήματα και οι επιχορηγήσεις που κράτησαν το Ιράν ενωμένο, αναμένεται ότι θα διαλυθούν, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις αναμένονται μεγαλύτερες.

Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις Βαρσοβίας – Βρυξελλών

Προβληματικές είναι οι σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, καθώς το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας καλείται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας, προκαλώντας νέες εντάσεις στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Παρά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2019, το κόμμα που κυβερνά στην Πολωνία πολεμά για την πολιτική του επιβίωση στις προεδρικές εκλογές. Αν και ο υποψήφιος του κόμματος διατηρεί το προβάδισμα, στο παρελθόν οι προεδρικές εκλογές έχουν προκαλέσει έκπληξη. Εάν χάσει, τότε η Πολωνία θα αντιμετωπίσει πολιτικές εξελίξεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.