Quantcast
Αιχμές Ακιντζί για Τουρκία: Δεν θέλουμε μια σχέση όπου οι Τουρκοκύπριοι θα είναι το παιδί για σφαλιάρες - enikonomia.gr
share

Αιχμές Ακιντζί για Τουρκία: Δεν θέλουμε μια σχέση όπου οι Τουρκοκύπριοι θα είναι το παιδί για σφαλιάρες

δημοσιεύτηκε:

Το Κυπριακό και η δήλωση του Βερολίνου ήταν το κίνητρο για να θέσει και πάλι υποψηφιότητα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε, επίσης, ότι θέλει αδελφικές σχέσεις αλληλοσεβασμού με την Τουρκία, ενώ απάντησε εκτενώς και στις εναντίον του επικρίσεις κυρίως από την Τουρκία για τη συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα που έδωσε πρόσφατα.

Στο πλαίσιο διακαναλικής συνέντευξης που έδωσε στον “Μπαϊράκ”, το “Γκεντς TV και την Κίπρις TV, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το σύνθημα «Η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα μείνει» είδανε πού τους έφερε, υπερασπίστηκε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και είπε πως σε αυτές τις «προεδρικές εκλογές» θα διαφανεί κατά πόσο οι Τ/κ θα στηρίξουν τη δική τους βούληση.

Η συνέντευξη στην Guardian
Ερωτηθείς για τη συνέντευξη στην αγγλική εφημερίδα The Guardian και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ο κ. Ακιντζίσημείωσε ότι απαντούσε σε ερώτηση εάν τον φοβίζει το σενάριο να προχωρήσει η Τουρκία από μόνη της σε ενσωμάτωση του βόρειου τμήματος της Κύπρου και διάβασε από γραπτό κείμενο τόσο την ακριβή ερώτηση του δημοσιογράφου, όσο και τη δική του απάντηση. Υπενθύμισε επίσης αναφορές σε ενσωμάτωση ή επαρχία της Τουρκίας που έγιναν στην Τουρκία είτε από τον σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ, είτε από Τούρκους πολιτικούς.

Το σύνθημα «Η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα μείνει», ήταν σύνθημα του ’50 έναντι στην «Ένωση» των Ε/κ και είδαμε πού μας έφερε, ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Ακιντζί προσθέτοντας ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είχε χαρακτηρίσει «καταστροφή» ένα σενάριο ενσωμάτωσης.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμα και κάποιες ομάδες που είναι εναντίον του έχουν ανησυχήσει με τα όσα συμβαίνουν. Ανησυχούν, συνέχισε, και όσοι ήρθαν στα κατεχόμενα πριν χρόνια και τώρα αισθάνονται Κύπριοι και θέλουν λύση και να γίνουμε όλοι Ευρωπαίοι πολίτες. «Εάν ήθελαν να ζήσουν στις συνθήκες της Τουρκίας, δεν θα έμεναν εδώ».

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου για τις επικρίσεις εναντίον του, ο κ. Ακιντζί είπε ότι από την Κύπρο δεν άκουσε το παραμικρό, αλλά «να μην απαντήσω στις επιθέσεις και τις κριτικές που έρχονται από την Τουρκία; Τα όσα λέχθηκαν και οι βαριές χειρονομίες δεν είναι μόνο εναντίον μου αλλά εναντίον και του ΄λαού΄ μου. Αυτό με ενόχλησε. Εσάς δεν σας ενόχλησε;»

Απάντησε εμμέσως και στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί του οποίου το όνομα δεν ανέφερε αλλά μίλησε γι’ αυτόν που στηρίζει την κυβέρνηση στην Τουρκία. «Το να είσαι ενάντια στο σύνθημα ‘η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα μείνει’ έγινε ελληνοκυπροποίηση. Τι θα πει αυτό; Σε αυτό το νησί έχει και Τ/κ και Ε/κ και Μαρωνίτες και Λατίνους. Έχει ανθρώπους από χίλιες εθνικότητες.

Στόχος του, είπε, σε αυτό το νησί να ζήσουν όλοι ανθρώπινα, με πολιτική ισότητα, με ελευθερία, ασφάλεια, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα, με μια λύση σε ένα δίκαιο πλαίσιο, να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα σε μια γεωγραφική περιοχή φιλική προς την Τουρκία. «Γι’ αυτό πρέπει να πάμε με τον δρόμο της λογικής και να απομακρυνθούμε από τα συνθήματα του ‘50».

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι σχέσεις εχθρότητας με την Τουρκία δεν υπάρχουν και ούτε μπορεί να υπάρξουν, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε εγκαθιδρύσει τις αδελφικές σχέσεις πόλεων με την Άγκυρα. Επιθυμεί, συνέχισε, αδερφικές ισότιμες σχέσεις με την Τουρκία και όχι μια σχέση όπου οι Τ/κ «θα είναι το παιδί για σφαλιάρες. Έχουμε πληγωθεί απ’ όσα έχουν συμβεί (τις αντιδράσεις για τη συνέντευξη στην Guardian) και εγώ και ο τ/κ ΄λαός΄. Στα δικά σας λεχθέντα δεν υπάρχουν προσβολές».

Και οι Τ/κ, συνέχισε, πρέπει να κάνουν την κατ’ οίκον εργασία τους και να σταθούν οικονομικά στα πόδια τους, λέγοντας ότι από δω και πέρα όλες οι πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα, ανεξαρτήτως ιδεολογιών, θα πρέπει να έχουν τις καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία. «Αλλά και η Τουρκία να ξέρει ότι εδώ υπάρχει μια ταυτότητα που έχει δημιουργηθεί διαμέσου των αιώνων, είναι η τ/κ ταυτότητα, έχει μια αυθεντικότητα, μια δημοκρατική, κοσμική δομή από τη δεκαετία του ’20 και τον Ατατούρκ. Να δείξουμε σεβασμό σε αυτή τη δομή. Όπως κι εμείς δείχνουμε σεβασμό στην Τουρκία. Να μην ανακατευόμαστε πολύ ο ένας στις εσωτερικές δουλειές του άλλου».

Πλέον ζούμε στο 2020, πρέπει οι Τ/κ να σταθούν στα πόδια τους κι αυτό πρέπει να γίνει με τη στήριξη της Τουρκίας, αλλά και οι Τ/κ θα πρέπει να φτάσουν σε σημείο που θα εξαρτώνται όλο και λιγότερο από αυτή τη βοήθεια, δήλωσε ο κ. Ακιντζί. «Να δημιουργήσουμε μια αντίληψη συμμετοχής και αλληλεγγύης όσον αφορά τη διασφάλιση της δική μας οντότητας. Αυτές οι εκλογές (ΣΣ: τις «προεδρικές») αφορούν και το κατά πόσο θα δείξουν αποφασιστικότητα οι Τ/κ να στηρίξουν τη δική τους βούληση. Για μένα το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι το τέλος του κόσμου, γι’ αυτό είμαι ήσυχος. Αλλά ο τ/κ ΄λαός΄ θα πρέπει αμέσως μετά (τις «εκλογές») με μια αντίληψη συμμετοχής, να επιτύχει στον δρόμο που θα χαράξει με αυτόν που θα επιλέξει. Εάν συνεχίσω εγώ στη θέση αυτή, αυτό θα περιμένω από τον ΄λαό΄ μου. Θα κάνω μηχανισμούς για να υπάρχει περισσότερο εμφανής αυτή η συμμετοχή».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ακιντζί είπε ότι με την Τουρκία επιθυμεί σχέσεις όπως αυτές που επικρατούν διεθνώς μεταξύ δύο κρατών, «σίγουρα με διάλογο και διαβούλευση». Διερωτήθηκε αν ο ίδιος, είπε, έχει δικαίωμα να αποφασίσει ποιος θα γίνει Πρόεδρος της Τουρκίας ή να μην του αρέσει αυτός, λέγοντας ότι – όπως όλοι – έχει «κάτι στην καρδιά» (ΣΣ: τις προτιμήσεις του), αλλά όποιον βγάλει η κάλπη, θα τον σεβαστείς και θα δημιουργήσεις σχέσεις μαζί του. Σημείωσε δε ότι τον ηγέτη που εκλέγουν οι Τ/κ τον αναγνωρίζουν όλοι, και τα ΗΕ, και ας μην αναγνωρίσουν την «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Η Τουρκία, διερωτήθηκε, που είναι η μόνη που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, δεν θα αναγνωρίσει τον «πρόεδρό του»;

Γιατί είναι ξανά υποψήφιος

Στην ερώτηση γιατί είναι ξανά υποψήφιος, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ένας από τους λόγους είναι η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Βερολίνο τις 25 Νοεμβρίου, όπου – όπως είπε – περιλαμβάνονται 5-6 σημεία που ο ίδιος υποστήριξε από παλιά, όπως το τι εστί η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με τη σαφή αναφορά στο ψήφισμα 716 του ΣΑ για την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Ξεκαθαρίζει, πρόσθεσε, την εκ περιτροπής προεδρία, μια στρατηγική συμφωνία γίνεται στόχος στις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο αυτής θα τύχει διαπραγμάτευσης, ενώ ο ΓΓ θα εμπλακεί περισσότερο, λαμβάνοντας πρωτοβουλία για μια πενταμερή. «Στη διαδικασία από δω και πέρα αυτή η ευκαιρία θα χτυπήσει για ακόμη μια φορά την πόρτα της Κύπρου. Αυτό ήταν ο κύριος λόγος που είμαι ξανά υποψήφιος. Εάν δεν υπήρχε αυτό (η ευκαιρία), εγώ έχω συναίσθηση των κινδύνων που μας περιμένουν, αυτό προσπαθώ να εξηγήσω. Ο κύριος λόγος που υπάρχουν αντιδράσεις στις δηλώσεις μου αυτός είναι. Εγώ δεν βλέπω να υπάρχουν δύο κράτη στην ΕΕ, ούτε να μας αναγνωρίζει άλλη χώρα. Εάν δεν πιέσουμε για μια ομοσπονδιακή λύση, είναι ξεκάθαρος ο κίνδυνος μόνιμης διαίρεσης».

Αυτό, πρόσθεσε, δεν θεωρεί ότι θα είναι προς όφελος των Τ/κ, της Τουρκίας, ούτε και των Ε/κ. «Ενώ υπάρχουν φόρμουλες όπου όλοι μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι γιατί να αποδεχθούμε τη μοίρα μας; Γνωρίζω ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν θα μας προσφερθεί σε χρυσό πιάτο. Τα όσα αποκομίσαμε στο Βερολίνο δεν ήρθαν από μόνα τους, αλλά με τον δικό μας αγώνα και με τη στήριξη του ΓΓ».

Για το φυσικό αέριο επανέλαβε ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι, μορατόριουμ, συνεργασία ή να συνεχίσει η κάθε πλευρά τις ενέργειές της, όπως κάνει σήμερα.

Για το ενδεχόμενο μιας πενταμερούς διάσκεψης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι εάν επανεκλεγεί θεωρεί ότι αυτή θα γίνει εντός μερικών μηνών μετά τις «προεδρικές» αλλά ο ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να την προετοιμάσει καλά και σίγουρα να έχει επαφή με τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο πλευρές στην Κύπρο και «να θέλει μια σύνοδο που θα είναι σίγουρος ότι θα πετύχει. Εάν υπάρχει μια νέα αποτυχία, ο ίδιος (ο ΓΓ) έχει πει ότι αυτό θα ήταν καταστροφή».

Αναφερόμενος σε εσωτερικά ζητήματα που πρέπει να διορθωθούν ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε και για το θέμα των «υπηκοοτήτων» λέγοντας ότι δίδεται «υπηκοότητα» σε πέντε λεπτά κι αυτός ανησυχεί όλους. Αυτό το θέμα, είπε, πρέπει να συζητηθεί με ειλικρινή τρόπο και να λυθεί με διάλογο.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων (της τουρκικής εταιρείας Γκεζιτζί), ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι έχει και ο ίδιος στα χέρια του έρευνες που τον δείχνουν πρώτο με δεύτερο τον Ερσίν Τατάρ και τρίτο τον Τουφάν Ερχιουρμάν. Η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο, είπε, είναι αρκετή.

Κληθείς να πει εάν ο Τούρκος ΥΠΕΞ που στις τελευταίες του δηλώσεις εναντίον του κ. Ακιντζί, άφησε να εννοηθεί ότι κάτι έχει και κρατά τον Τ/κ ηγέτη, ο Μουσταφά Ακιντζί προέτρεψε τον δημοσιογράφο που τον ρώτησε να απευθύνει το ερώτημα στον ίδιο τον κ. Τσαβούσογλου. «Ευτυχώς κανείς δεν έχει στα χέρια του κάτι που θα μας κάνει να ανησυχήσουμε. Ό,τι κάναμε το κάναμε για τον λαό μας και γι’ αυτά που πιστεύουμε. Και δεν το κάναμε για να προκαλέσουμε ζημιά σε κάποιον, αλλά στην πραγματικότητα για να φτάσουμε σε ένα κοινό όφελος».

Όλα όσα έχει πει και κάνει, πρόσθεσε, αρμόζουν προς τα πραγματικά συμφέροντα των Τ/κ, της Τουρκία αλλά και των Ε/κ. Με την πολιτική του, είπε, είτε στο θέμα του φυσικού αερίου, είτε στο Κυπριακό, είτε στα ΜΟΕ, κανείς δεν χάνει.

Ερωτηθείς τέλος μήπως δεν μπόρεσε να εξηγήσει τον πόνο του, τον καημό του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε, «εγώ εξήγησαν τον πόνο μου σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά αν δεν μπόρεσα να του εξηγήσω αυτουνού, να ρωτήσεις τον ίδιο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.