Quantcast
Παρευξείνια Τράπεζα: Στόχος η χρηματοδότηση πρότζεκτ συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Παρευξείνια Τράπεζα: Στόχος η χρηματοδότηση πρότζεκτ συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Στη χρηματοδότηση πρότζεκτ συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ στην περίοδο 2021- 2030 στοχεύει η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου («Παρευξείνια»), η οποία παράλληλα εμπλουτίζει το επιχειρηματικό της μοντέλο, ώστε στο εγγύς μέλλον -πιθανώς και την επόμενη διετία- να αναλάβει και ρόλο «one stop shop» στην ολιστική διαχείριση αναπτυξιακών project μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικής, εκτίμησης και περιορισμού ρίσκου, auditing κτλ., επεσήμανε από τη Χαλκιδική, ο πρόεδρος της Παρευξείνιας, Ρώσος οικονομολόγος Ντίμτρι Πάνκιν (Dmitry Pankin).
Παράλληλα, ο κ. Πάνκιν εξήγησε ότι ο διακρατικός οργανισμός, πέραν της παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων και δανείων με αναπτυξιακό αντίκτυπο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, επιδιώκει πλέον να προσφέρει και νέες υπηρεσίες, τύπου «project organizer», ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα στις διεθνείς αγορές.
Μάλιστα, η επιδίωξη του στόχου αυτού, που τίθεται σε μια περίοδο αυξημένης ροής χρήματος παγκοσμίως και πολύ χαμηλών επιτοκίων, τα οποία διαμορφώνουν νέα δεδομένα στις διεθνείς αγορές, θα συνεχιστεί ακόμα και εφόσον τα επιτόκια επιστρέψουν σε ανοδική τροχιά (κάτι για το οποίο ο κ. Πάνκιν διατύπωσε την εκτίμηση ότι πιθανώς θα αρχίσει να συμβαίνει από τις αρχές ή τα μέσα του 2022).

Στόχος για ετήσια ανάπτυξη χαρτοφυλακίου κατά 5%-7%

Κατά τον πρόεδρο του διακρατικού οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στόχος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Τράπεζας για την περίοδο 2021- 2030 είναι η ετήσια ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της κατά 5%-7%, ώστε αυτό να φτάσει στα 4 δισ. ευρώ για το έτος 2030.
Επιπλέον, για την ίδια περίοδο θα επιδιωχθεί η υπογραφή 30-35 πρότζεκτ ετησίως στα κράτη-μέλη της και η άνοδος των ετήσιων χρηματοδοτικών δεσμεύσεών της στο 1,7 δισ. ευρώ (έναντι 800 εκατ. σήμερα), ώστε σωρευτικά οι χρηματοδοτήσεις έργων να φτάσουν στα 12 δισ. ευρώ για το 2021-2030.
Από την έναρξη της λειτουργίας της το 1997 έως σήμερα, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 500 πρότζεκτ, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ στα 11 κράτη-μέλη της, εκ των οποίων 1,8 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην ανάπτυξη υποδομών, από 1,5 δισ. στο περιφερειακό εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ στη βιομηχανία.
Στη νέα περίοδο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έμφαση δίδεται σε χρηματοδοτήσεις στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, του εμπορίου, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των υποδομών, οι οποίοι «δένουν» και με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Όσον αφορά την Ελλάδα, υπενθυμίζεται πως, στο τέλος Ιουλίου του 2021, το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων της Τράπεζας διαμορφώθηκε στα 371 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση, σε σχέση με τα 206,6 εκατ. του 2018.
Συνολικά κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, η Τράπεζα επιτάχυνε την ανάπτυξή της. Το συνολικό χαρτοφυλάκιό της στα κράτη-μέλη αυξήθηκε κατά 8% κι έφτασε τα 2,25 δισ. ευρώ. Εγκρίθηκαν δε 19 νέα πρότζεκτ (πέραν των συμβάσεων προηγούμενων ετών, που έτρεχαν ήδη), συνολικού ύψους δαπάνης 490 εκατ. ευρώ και υπεγράφησαν άλλες 20 συμβάσεις, ύψους 530 εκατ. Συνολικά εκταμιεύτηκαν περί τα 635 εκατ. ευρώ προς πελάτες της τράπεζας στα 11 κράτη-μέλη. Η δε έκθεσή της σε NPL (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) παρέμεινε κάτω του 1% στο σύνολο των μελών της.
Κατά το πανδημικό 2020, παρά τις δύσκολες συνθήκες εξαιτίας του lockdown, η Τράπεζα διατήρησε την κερδοφορία της για 16η συνεχή χρονιά, με καθαρά έσοδα 14,2 εκατ. ευρώ, ενώ συμμετείχε στη χρηματοδότηση έργων πνοής, όπως το διεθνές αεροδρόμιο της Σόφιας (εγκρίθηκαν 83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εκταμιεύτηκαν 50 εκατ.) κι η κατασκευή του Μετρό της Σμύρνης (δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ), αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων/τραπεζών, όπως η Prometheus Gas SA στην Ελλάδα (εγγύηση ύψους 30 εκατ. ευρώ) και η ουκρανική Ukrgasbank (δάνειο 30 εκατ. ευρώ, με ωφελούμενες τις ουκρανικές ΜΜΕ).

Σε διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, παρουσία του γενικού γραμματέα της Τράπεζας, Αριστοτέλη Σπηλιώτη, των επικεφαλής των διάφορων τμημάτων της και δημοσιογράφων από κράτη-μέλη, γνωστοποιήθηκε ακόμα ότι η Τράπεζα εξετάζει την εισδοχή περισσότερων κρατών στο μετοχικό της κεφάλαιο και βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, κράτη- μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σήμερα, τα κράτη- μέτοχοι της Τράπεζας είναι 11. Μεγαλύτεροι μέτοχοί της είναι οι χώρες Ελλάδα, Ρωσία και Τουρκία με ίσα μερίδια (16,5%) και ακολουθούν οι χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία (13,5% έκαστη) και Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Γεωργία και Μολδαβία με 2%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.