Quantcast
Γερμανία: Οι αυριανές εκλογές σε αριθμούς - Τι αλλάζει φέτος - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Οι αυριανές εκλογές σε αριθμούς – Τι αλλάζει φέτος

δημοσιεύτηκε:

Συνολικά 60, 4 εκατομμύρια πολίτες της Γερμανίας καλούνται να προσέλθουν αύριο, Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην χώρα τους, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι από αυτούς οι γυναίκες με δικαίωμα ψήφου είναι 31,2 εκατομμύρια και οι άνδρες 29,2 εκατομμύρια ενώ οι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017 ήταν περισσότεροι καθώς ο αριθμός άγγιζε τα 60,7 εκατομμύρια.

Νέα στοιχεία για τις αυριανές εκλογές στην Γερμανία

Μεταξύ άλλων το ΑΠΕ-ΜΠΕ παραθέτει παρακάτω κάποια επιπλέον στοιχεία για τις εκλογές που θα γίνουν αύριο στην Γερμανία. Αναλυτικά:

– Οι νέοι ψηφοφόροι στις εκλογές είναι συνολικά 2,8 εκατομμύρια.

-9ος : Ο επόμενος ομοσπονδιακός καγκελάριος από το 1949.

-Πρώτη φορά που εν ενεργεία Καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή.

– Οι μέρες που έμεινε στην εξουσία ο Χέλμουτ Κολ είναι συνολικά 5.869. Υπάρχει ενδιαφέρον για το εάν η Άνγκελα Μέρκελ θα σπάσει το ρεκόρ.

-Ο αριθμός των υποψηφίων που διεκδικούν μια θέση στην Bundestag είναι μόλις 6.211.

-Τα χρόνια της ηλικίας του υποψήφιου βουλευτή κατά μέσο όρο είναι 46.

– Το ποσοστό των υποψηφίων κάτω των 30 ετών είναι μόλις 17,1%

– Ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές είναι 47. Ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένα με αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα ονόματα και ατζέντες, όπως το Κόμμα του Κήπου, Οι Γκρι, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, οι Ανθρωπιστές..

-Οι βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας που διεκδικούν την επανεκλογή τους είναι 506

– Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες είναι 598 . Το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει την σημαντική υπέρβαση του αριθμού των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Bundestag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.000 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).

– Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών στις αυριανές εκλογές είναι 650.000

-Οι ώρες που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες είναι 10.

-Οι εκλογικές περιφέρειες της Γερμανίας είναι συνολικά 299. Οι περισσότερες (64) βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι λιγότερες (2) στη Βρέμη.

-61η: Από τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, προέρχονται οι δύο από τους τρεις υποψηφίους για την Καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι). Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

-Το κόστος της διεξαγωγής των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι το 2017 το κόστος των εκλογών ανήλθε στα 92 εκατ. ευρώ. Πάντως σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι γερμανικές εκλογές μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται «φθηνές» – στη Γαλλία οι πιο πρόσφατες εκλογές κόστισαν 200 εκατ. ευρώ, στην Ισπανία 130 εκατ. ευρώ, στη Βρετανία 159 εκατ. ευρώ.

– Η ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Bundestag είναι η 26η Οκτωβρίου. Έως τότε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «πλήρως λειτουργούσα», από εκείνη την ημέρα όμως, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετατρέπεται σε υπηρεσιακή.

– Συνολικά 171 ημέρες διήρκεσαν το 2017 οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

-Το ποσοστό των ψήφων που θα κατατεθούν στις φετινές εκλογές επιστολικά, κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είναι μόλις 50%.

-Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται στη Γερμανία από το 1957.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.