Quantcast
Τουρκία: "Φωτιά" οι ανατιμήσεις στα προϊόντα - enikonomia.gr
share

Τουρκία: “Φωτιά” οι ανατιμήσεις στα προϊόντα

δημοσιεύτηκε:

Ο πραγματικός ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας για τους παραγωγούς είναι 50% και όχι πάνω από 21% όπως είχε ανακοινωθεί πρόσφατα από τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με το BBC, η άνοδος του δολαρίου έναντι της λίρας έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των προϊόντων, για παράδειγμα η τιμή της ντομάτας είχε αυξηθεί κατά 75% τον Αύγουστο σε σχέση με το περασμένο έτος.

Για το θέμα των αυξήσεων στα προϊόντα μίλησε και η αγρότισσα Φεριντέ Τουφάν. Η οποία υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να βγάλει τα προς το ζην είναι να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία . Όπως επεσήμανε, ” μπορούμε να ξεπληρώσουμε το χρέος μας μόνο εάν πουλήσουμε τα χωράφια μας. Ωστόσο όταν πουλήσουμε τα πάντα, δεν θα έχουμε τίποτα”, τόνισε με έμφαση.
Το τουρκικό νόμισμα έχει γίνει τόσο ασταθές που οι τιμές στα προϊόντα αλλάζουν σε καθημερινή βάση. Ο πληθωρισμός μόνο για τους παραγωγούς είναι 50%, σύμφωνα το BBC.
Την άποψη του γι’ αυτό εξέφρασε και ο καταναλωτής Hakan Ayran. ” Για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, ο καθένας μας τρώει από λιγότερο και κανείς μας δεν αγοράζει πράγματα”, τόνισε με έμφαση,
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις αυξημένες τιμές των τιμών προϊόντων , δείχνοντας τα με τις ετικέτες πριν και μετά . Ενδεικτικά μια μαργαρίνη των 250 γραμμαρίων κοστίζει σήμερα μόλις 14,95 λίρες από 8,50 λίρες που κόστιζε προηγουμένως.

Αυξημένες είναι και οι τιμές στο ελαιόλαδο, στο τσάι ,στον καφέ, στα απορρυπαντικά και στο χαρτί υγείας.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι αρτοποιείο της Σμύρνης δημοσίευσε τον πίνακα με τις αυξημένες τιμές για αλεύρι, λάδι και σουσάμι, επισημαίνοντας: ” Ο Θεός να είναι μαζί μας”. Αναλυτικά:
– αλεύρι: από 110 λίρες που ήταν πριν από 3 μήνες σκαρφάλωσε σήμερα 375 λίρες
-ελαιόλαδο : από 150 λίρες που ήταν πριν από 3 μήνες σκαρφάλωσε σήμερα στις 500 λίρες

– λάδι: από 75 λίρες που ήταν πριν από 3 μήνες σκαρφάλωσε σήμερα στις 275 λίρες

– σουσάμι: από 120 λίρες που ήταν πριν από 3 μήνες σκαρφάλωσε σήμερα στις 295 λίρες

Με πληροφορίες από το BBC

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.