Quantcast
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – Έλενα Κουντουρά: Το μέλλον πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να είναι δίκαιο και βιώσιμο για όλους - enikonomia.gr
share

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – Έλενα Κουντουρά: Το μέλλον πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να είναι δίκαιο και βιώσιμο για όλους

δημοσιεύτηκε:

“ΗΔιάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μία άκρως δημοκρατική – και κρίσιμη στη συγκυρία της πανδημίας- διαδικασία για να ακουστεί η φωνή των Ευρωπαίων πολιτών σε όσα θα κληθούμε συλλογικά να διαχειριστούμε τα επόμενα χρόνια και οι θέσεις της ελληνικής κοινωνίας, που τόσο δοκιμάστηκε την τελευταία δεκαετία λόγω και της θεσμικής ανεπάρκειας της Ένωσης” αναφέρει στο enikos.gr σε μήνυμά της μέσω βίντεο η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά.


“Το μέλλον πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να είναι δίκαιο και βιώσιμο για όλους” τονίζει η κ. Κουντουρά.

“Είναι ευθύνη των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης και των εθνικών κυβερνήσεων να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος, να αποτρέψουν τον κίνδυνο νέας άγριας λιτότητας, όπως και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που διευρύνονται ανάμεσα τα κράτη-μέλη αλλά και μέσα στις ίδιες τις χώρες.

Εκτός από τον τεράστιο αντίκτυπο της πανδημίας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την οξύτατη ενεργειακή κρίση, που κάθε άλλο παρά πρόσκαιρη είναι. Επιβάλλεται να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, μέσα από όλες τις κομβικές αποφάσεις για την πράσινη μετάβαση και την βιώσιμη ανάπτυξη. Για όλα αυτά τα ζητήματα αγωνίζομαι από τη θέση μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται απευθείας από τους λαούς.

Πιέζουμε ώστε παράλληλα με τις φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα να εφαρμοστούν και πολιτικές που θα στηρίξουν ουσιαστικά τις μεταφορικές και ενεργειακές ανάγκες των πολιτών. Διαμορφώνουμε προτάσεις για να εξαλειφθεί η ενεργειακή φτώχεια που πλήττει σήμερα εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη, και να καταστούν οι μετακινήσεις οικονομικά προσιτές . Όπως επίσης να στηριχθούν οι πιο απομακρυσμένες από το κέντρο της Ευρώπης περιφέρειες για τη δίκαιη μετάβαση, οι περιοχές όπου η απαλλαγή από τον άνθρακα πρέπει να εξασφαλίσει βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και ιδιαίτερα τα νησιά μας, που σήμερα επιβαρύνονται ένα δυσβάσταχτο μεταφορικό κόστος και υψηλό κόστος διαβίωσης.

Ο τουρισμός επίσης πρέπει να μπει ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ως η δραστηριότητα που δημιουργεί περισσότερο από το 10% της ευρωπαϊκής οικονομίας και της απασχόλησης. Για αυτό και επιμένω με τις παρεμβάσεις μου ο τουρισμός να αποκτήσει το δικό του ξεχωριστό προϋπολογισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να συγκροτηθεί η πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, που να συμπεριλαμβάνει έναν ευρωπαϊκό οργανισμό για τον τουρισμό, δύο από τις προτάσεις που κατέθεσα από τους πρώτους μήνες της θητείας μου και έχουν ήδη υιοθετηθεί σε ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” συνεχίζει η ευρωβουλευτής και καταλήγει:

“Οφείλουμε ακόμη με ευαισθησία και με ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις, διότι παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Χωρίς ισότητα, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη και ευημερία. Η διάσταση του φύλου πρέπει να ενταχθεί οριζόντια σε όλες τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές. Να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που εμποδίζουν την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην εργασία και την επαγγελματική ανέλιξη και που συντηρούν το αδικαιολόγητο χάσμα μισθών και συντάξεων, και φυσικά να εκλείψουν οι διακρίσεις και κάθε μορφή κακοποίησης με βάση το φύλο.

Όπως εισηγήθηκα σε δύο πολύ κρίσιμες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διαμόρφωσα, πιέζουμε να εφαρμοστεί ένα ευρωπαϊκό ολιστικό θεσμικό πλαίσιο για μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία, την καθολική προστασία και στήριξη των γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, και την ποινικοποίηση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.

Το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πρόσβαση στη δημόσια υγεία και την παιδεία είναι αυτονόητη υποχρέωση για μία Ευρώπη, που αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον για όλες και όλους”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.