Quantcast
Παγκόσμιο Εμπόριο: Σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση από το 2009 στο πρώτο εξάμηνο - enikonomia.gr
share

Παγκόσμιο Εμπόριο: Σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση από το 2009 στο πρώτο εξάμηνο

δημοσιεύτηκε:

Το παγκόσμιο εμπόριο σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 τη μεγαλύτερη μείωση από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με στοιχεία που θα τροφοδοτήσουν τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και θα ενισχύσουν τη συζήτηση για το αν έχει κορυφωθεί η παγκοσμιοποίηση.

Ο όγκος του διεθνούς εμπορίου μειώθηκε 0,5% στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε το Ολλανδικό Γραφείο για Ανάλυση Οικονομικής Πολιτικής (Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis) που παρακολουθούν τις ροές παγκοσμίου εμπορίου (World Trade Monitor).

Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν, επίσης, και δείχνουν πτώση του εμπορίου κατά 1,5%, καθιστώντας το πρώτο εξάμηνο του 2015 το χειρότερο που έχει σημειωθεί από την κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου το 2009.

Σε ετήσια βάση, το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά μόλις 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος.

«Είχαμε ένα μίζερο πρώτο εξάμηνο το 2015», δήλωσε ο Robert Koopman, επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που έχει προβλέψει αύξηση κατά 3,3% του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου φέτος, αλλά είναι πιθανόν να αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση αυτή τις επόμενες εβδομάδες.

 

Πηγή: Financial Times

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.