Quantcast
Οι συμβουλές Βαρουφάκη για την οικονομία. Όχι της Ελλάδας αλλά της... Αυστραλίας - enikonomia.gr
share

Οι συμβουλές Βαρουφάκη για την οικονομία. Όχι της Ελλάδας αλλά της… Αυστραλίας

δημοσιεύτηκε:

Ο Γιάνης Βαρουφάκης «επέστρεψε» στις συνεντεύξεις. Μόνο που αυτή τη φορά το θέμα συζήτησης δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Αυστραλία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ήδη έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης με τη θέση του ότι η οικονομία της Αυστραλίας έγινε «παιχνιδάκι δυνάμεων που δεν ελέγχει».

Σε συνέντευξή του στον “The Guardian” o κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως η χώρα βίωσε μια αξιοσημείωτη ροή χρήματος στο real estate, ειδικά από την Κίνα, που οδήγησε σε μια «ψευδή αίσθηση της ευημερίας» που συνέπεσε με την παγκόσμια κρίση.

«Η Αυστραλία- ειδικά το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη- πάντα απομονώνονταν από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Υποβοηθούμενη από τις αξιοσημείωτες εισροές κεφαλαίων στον τομέα της αγοράς ακινήτων σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη, δημιουργήθηκε μια «επίπλαστη αίσθηση ευημερίας» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Προκειμένου δε, η χώρα να αποφύγει μια ενδεχόμενη κρίση στην περίπτωση που η κινεζική οικονομία «ξεφουσκώσει» περαιτέρω, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας τη συμβουλεύει να αλλάξει οικονομική κατεύθυνση γρήγορα.

Για να το πράξει αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ενθαρρυνθούν πρωτοβουλίες που αφορούν την καινοτομία. «Η Αυστραλία διαθέτει εξαιρετικούς θύλακες καινοτομίας, όπως η CSIRO. Αλλά υπάρχει συνήθως μια γυάλινη οροφή, όπου συνήθως πρέπει να πωλούν και να κινούνται προς τις ΗΠΑ για να εξελιχθούν» εξήγησε.

«Ήταν ο Paul Keating που είχε πει πως η Αυστραλία χρειάζεται να μετακινηθεί από το να είναι μια τυχερή χώρα στο να γίνει μια έξυπνη χώρα. Αλλά η κυβέρνηση δεν το «άκουσε» αυτό και η Αυστραλία ακόμη έχει πρόβλημα στο να… πηγαίνει τις ιδέες ένα βήμα παραπέρα» όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.