Quantcast
Ρωσικές κυρώσεις παρά τη «συγγνώμη» Ερντογάν - enikonomia.gr
share

Ρωσικές κυρώσεις παρά τη «συγγνώμη» Ερντογάν

δημοσιεύτηκε:

O ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τελικά, όπως είχε προαναγγείλει, προεδρικό διάταγμα που επιβάλει σοβαρές κυρώσεις οικονομικού περιεχομένου προς την Τουρκία, λόγω της κατάρριψης ρωσικού μαχητικού μετά από απόφαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τη ρωσική απόφαση αίρονται οι ευνοϊκές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις προς τους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι μπορούσαν να ταξιδεύουν στη Ρωσία χωρίς βίζα.

Παράλληλα απαγορεύεται ρώσοι ταξιδιωτικοί πράκτορες να οργανώνουν ταξίδια στην Τουρκία, ενώ αναστέλλονται πτήσεις charter από τη Ρωσία προς την Τουρκία.

Τα μέτρα αυτά αξιολογούνται ως εξαιρετικά επώδυνα από οικονομική άποψη, δεδομένου ότι κάθε χρόνο η Τουρκία αποτελεί προσφιλή ταξιδιωτικό προορισμό για πολλούς Ρώσους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, αναστέλλεται η εισαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων καθώς και η παροχή υπηρεσιών από την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να δίνονται προς το παρόν περαιτέρω διευκρινήσεις.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο στόχος των μέτρων είναι να «διασφαλίσουν την εθνική ασφάλεια και να προστατεύσουν τους Ρώσους πολίτες από εγκληματικές και άλλες παράνομες ενέργειες εις βάρος τους».

 

«Θα ευχόμασταν να μην είχε συμβεί»

Οι ρωσικές κυρώσεις έρχονται ως απάντηση στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16 στην τουρκοσυριακή μεθόριο την περασμένη Τρίτη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε από το Μπαλικερίρ τη «λύπη» του για το συμβάν, κάνοντας μια αμφιλεγόμενη δήλωση. «Θα ευχόμασταν να μην είχε συμβεί, αλλά δυστυχώς συνέβη. Ελπίζω να μην επαναληφθεί στο μέλλον κάτι αντίστοιχο», ανέφερε λακωνικά ο τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος μάλιστα επανέλαβε την έκκλησή του προς τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα που ξεκινά στο Παρίσι την ερχόμενη Δευτέρα.

Από την άλλη πλευρά, αν και πρόκειται για την πρώτη δήλωση σε πνεύμα «συγγνώμης» του Τούρκου προέδρου, το Κρεμλίνο δεν φάνηκε ικανοποιημένο, γεγονός που οδήγησε στην μονομερή επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τη Ρωσία προς την Τουρκία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ότι εξακολουθεί να θεωρεί το συγκεκριμένο γεγονός «πισώπλατη μαχαιριά».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε το Σάββατο ότι ο ρώσος πρόεδρος γνωρίζει τη βούληση του Ταγίπ Ερντογάν για μια «τετ α τετ» συνάντηση, ωστόσο δεν σχολίασε εάν αυτή θα λάβει χώρα.

Ο Ντ. Πεσκόφ επανέλαβε ότι οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν «σκέτη τρέλα», ενώ αποκάλεσε τους χειρισμούς της Άγκυρας «θέατρο του παραλόγου».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.