Quantcast
France Strategie: Στα 110 δισ. ευρώ το κόστος από την κατάργηση της Σένγκεν στην ΕΕ - enikonomia.gr
share

France Strategie: Στα 110 δισ. ευρώ το κόστος από την κατάργηση της Σένγκεν στην ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Στα 110 δισ. ευρώ θα έχανε την επόμενη δεκαετία η Ευρώπη σε περίπτωση κατάργησης της Συνθήκης Σένγκεν και επιστροφής στους διασυνοριακούς ελέγχους, όπως υποστηρίζει μελέτη France Strategie.

Σύμφωνα με τη μελέτη η μείωση στον διασυνοριακό τουρισμό και στο εμπόριο από μια μόνιμη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, θα κόστιζε στην Ευρώπη το 0,8% του ΑΕΠ σε διάστημα πάνω των δέκα ετών.

Για τη Γαλλία μόνο, το κόστος θα έφτανε το 1 με 2 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα και τα 10 δισ. μέσα σε 10 χρόνια, που ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με την μελέτη “μακροπρόθεσμα, η γενίκευση των μόνιμων ελέγχων στα σύνορα θα ισοδυναμούσε σε φόρο 3% στις συναλλαγές μεταξύ των χωρών της περιοχής Schengen και θα οδηγούσε σε διαρθρωτική μείωση του εμπορίου κατά 10 ως 20%”.

Το ήμισυ του κόστους θα σχετιζόταν με την μείωση του τουρισμού, το 38% με την επίπτωση των συνοριακών ελέγχων στους διασυνοριακούς εργαζόμενους και το 12% με τα επιπλέον κόστη στις εμπορευματικές μεταφορές.

Από τις 26 χώρες της περιοχής Σένγκεν, έξι μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.