Quantcast
Ακόμη αναποφάσιστη η ΕΕ για τον φόρο «Google» - enikonomia.gr
share

Ακόμη αναποφάσιστη η ΕΕ για τον φόρο «Google»

δημοσιεύτηκε:

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Andrus Ansip, απέστειλε επιστολή στους ευρωβουλευτές στις 12 Φεβρουαρίου επιμένοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συμπεριλάβει το λεγόμενο «φόρο Google» στην επικείμενη πρόταση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει μια νέα νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας φέτος την άνοιξη.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν την εισαγωγή ενός νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων για τους εκδότες Τύπου, ο οποίος θα επέτρεπε στις εταιρείες ειδήσεων να χρεώνουν τις μηχανές αναζήτησης εάν περιλαμβάνουν τα άρθρα τους στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η Γερμανία και η Ισπανία εισήγαγαν αμφιλεγόμενους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι Ειδήσεις της Google σταμάτησαν να λειτουργούν στην Ισπανία το 2014, ενώ οι Γερμανοί εκδότες τελικά υπέκυψε και άφησαν στην Google να δείχνει τα άρθρα τους στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Ωστόσο, η Επιτροπή φλερτάρει με την ιδέα ενός πανευρωπαϊκού φόρου Google.

Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την ψηφιακή πολιτική, Günther Oettinger, δήλωσε στους ευρωβουλευτές τον περασμένο Ιούλιο ότι είναι «ανοικτός” σε έναν ευρωπαϊκό νόμο πνευματικών δικαιωμάτων και θα προτιμούσε μια εκδοχή πιο κοντά στο ισπανικό μοντέλο.

Ο Ansip δήλωσε σε επιστολή του στους ευρωβουλευτές ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ακόμα σε αυτό το πλαίσιο» και εξετάζει τα αποτελέσματα από την πρόσφατη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής σχετικά με τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Πηγή: EurActiv

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.