Quantcast
FT: Η ΕΚΤ έχει λάβει άτυπα απόφαση για την απόσυρση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ - enikonomia.gr
share

FT: Η ΕΚΤ έχει λάβει άτυπα απόφαση για την απόσυρση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει λάβει άτυπα απόφαση για την απόσυρση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ από την κυκλοφορία, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έδωσε την ισχυρότερη έως τώρα ένδειξη ότι ο χρόνος των 500ευρων είναι λίγος, λέγοντας ότι υπάρχει «μία αυξανόμενη πεποίθηση στην διεθνή κοινή γνώμη» ότι τα χαρτονομίσματα αυτά χρησιμοποιούνται για εγκληματικούς σκοπούς.

«Αν και ο κ. Ντράγκι δεν ανακοίνωσε την κατάργηση του χαρτονομίσματος, μία άτυπη απόφαση έχει ήδη ληφθεί στην ΕΚΤ για την απόσυρσή του από την κυκλοφορία», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο διευθυντής της Europol, της ευρωπαϊκής αστυνομίας, Rob Wainwright αποκάλεσε τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας «νόμισμα επιλογής» των εγκληματικών και τρομοκρατικών δικτύων. Αν και η απόσυρση των 500ευρων θα ήταν ευχάριστη εξέλιξη για την Europol, η απόσυρσή τους από την κυκλοφορία θα ήταν πολιτικά αμφιλεγόμενη στη Γερμανία, η οποία έχει παράδοση στη χρήση χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας για μεγάλες αγορές.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι το 500ευρω «χρησιμοποιείται περισσότερο για να συγκαλύπτει δραστηριότητες παρά για τις αγορές αγαθών». Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε πέρυσι η Europol, τα καταστήματα αρνούνται συχνά την αποδοχή των 500ευρων, αλλά αυτά αντιστοιχούν παρά ταύτα στο ένα τρίτο της αξίας όλων των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε κυκλοφορία.

Περιπλέκοντας τα πράγματα για την ΕΚΤ, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα Bild άρχισε μία εκστρατεία επιστολών προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για «να μη θιγούν τα μετρητά», διαμαρτυρόμενη εναντίον σχεδίων που εξετάζονται για την επιβολή ορίων στις πληρωμές με μετρητά. Πολλοί Γερμανοί συνδέουν τώρα τη μοίρα του 500ευρου με τα σχέδια αυτά.

Ο Ντράγκι επεδίωξε να αποσυνδέσει τα δύο αυτά θέματα στις δηλώσεις που έκανε στο Ευρωκοινοβούλιο, επιμένοντας ότι η απόσυρση του 500ευρου δεν «έχει τίποτε να κάνει με τον περιορισμό των μετρητών». Η Bild ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν ήδη ληφθεί 10.000 επιστολές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.