Quantcast
ΕΕ: Εν μέσω διαφωνιών το Συμβούλιο των ΥΠΕΣ - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Εν μέσω διαφωνιών το Συμβούλιο των ΥΠΕΣ

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ θα βρεθεί η τελευταία πρόταση της Τουρκίας για την αναχαίτιση των ροών προσφύγων από την πλευρά της, αλλά με χρηματικά και πολιτικά ανταλλάγματα που καλούνται να της δώσουν οι εταίροι. Στο θέμα αυτό οι υπουργοί θα προετοιμάσουν σήμερα τη συζήτηση και τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής, στις 17 και 18 Μαρτίου.

Οι «28» θα συζητήσουν επίσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής. Η εντολή που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες στους υπουργούς Εσωτερικών είναι να καταλήξουν σε συμφωνία το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου, ώστε η συνοριοφύλακες να είναι έτοιμοι να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση στο τέλος του καλοκαιριού.

«Πρέπει να συζητήσουμε τί μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, η οποία υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ανθρωπιστική καταστροφή» δήλωσε ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.

Αναζητώντας κοινή ευρωπαϊκή λύση

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μια ενωμένη Ευρώπη, έξω από μονομερείς ενέργειες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη μετανάστευση Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, οι μεμονωμένες ενέργειες κρατών της ανατολικής Ευρώπης και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα. «Η Ελλάδα ζητάει την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης με την Τουρκία και την τήρηση της δέσμευσης των κρατών μελών για μετεγκατάσταση των προσφύγων από τη χώρα μας» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Το κλίμα έχει επιδεινωθεί μετά και τη χθεσινή απόφαση για το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι η μαζική είσοδος προσφύγων από το διάδρομο των Βαλκανίων ανήκει στο παρελθόν και πως ο εν λόγω διάδρομος θα παραμείνει για χρόνια κλειστός.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.