Quantcast
Ισπανία: Αύξηση της ανεργίας στο α' τρίμηνο - enikonomia.gr
share

Ισπανία: Αύξηση της ανεργίας στο α’ τρίμηνο

δημοσιεύτηκε:

Το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία αυξήθηκε οριακά στο 21% το πρώτο τρίμηνο του έτους, αποτελώντας μια υπενθύμιση των βαθιά ριζωμένων προβλημάτων της οικονομίας, καθώς οι ψηφοφόροι ετοιμάζονται για βουλευτικές εκλογές, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες.

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας χάθηκαν στους κλάδους υπηρεσιών και κατασκευών, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (INE), αντισταθμίζοντας την αύξηση της απασχόλησης στη βιομηχανία.

Αν και το πρώτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά μια αδύναμη περίοδος για την αγορά εργασίας, καθώς απολύονται κάποιοι από αυτούς που προσελήφθησαν την περίοδο των Χριστουγέννων, οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ποσοστό να υποχωρήσει στο 20,75%. Το τέταρτο τρίμηνο, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 20,9%.

Οι προσπάθειες να αναδιαμορφωθεί η δυσλειτουργική αγορά εργασίας δεν κατάφεραν να οδηγήσουν την ανεργία κάτω από το 20% και η Ισπανία συνεχίζει να έχει το δεύτερο υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα, με σχεδόν 4,8 εκατ. ανέργους σύμφωνα με την INE.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας ανέκαμψε με εντυπωσιακό ρυθμό από τότε που τερματίστηκε η ύφεση στα μέσα του 2013, βοηθώντας να τροφοδοτηθεί η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Η πληθώρα θέσεων προσωρινής απασχόλησης έχει τροφοδοτήσει την λαϊκή δυσαρέσκεια, έναν από τους λόγους που πολλοί ψηφοφόροι στράφηκαν σε νέα κόμματα, όπως οι Podemos, στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Οι Ισπανοί αναμένεται τώρα να ψηφίσουν και πάλι τον Ιούνιο καθώς οι πολιτικοί – που διαφωνούν στην πορεία που θα πρέπει να έχει η πολιτική στην απασχόληση – δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Το πολιτικό αδιέξοδο δεν έχει ακόμα επηρεάσει δραματικά την ανάκαμψη της οικονομίας, με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος να δηλώνει σήμερα ότι η οικονομική ανάπτυξη ίσως είναι ισχυρότερη της αναμενόμενης το πρώτο τρίμηνο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.