Quantcast
Σαουδική Αραβία: Η κυβέρνηση φορολογεί τα ανεκμετάλλευτα αστικά οικόπεδα - enikonomia.gr
share

Σαουδική Αραβία: Η κυβέρνηση φορολογεί τα ανεκμετάλλευτα αστικά οικόπεδα

δημοσιεύτηκε:

Η Σαουδική Αραβία επέβαλε ετήσιο φόρο σε αστικά οικόπεδα που δεν έχουν χτιστεί, είπε το υπουργείο Στέγασης χθες, ολοκληρώνοντας τους κανονισμούς ενός συστήματος που στοχεύει να απαλύνει μία πολιτικά ευαίσθητη έλλειψη κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο.

Η εισαγωγή φόρου γης, που ανακοινώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο πρώτη φορά τον Νοέμβριο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο για την αντιμετώπιση της έλλειψης κατοικιών, θέμα για το οποίο παραπονιούνται συχνά οι νεαροί Σαουδάραβες.

Σύμφωνα με αναλυτές, 40-50% των οικοπέδων μέσα σε μεγάλες πόλεις παραμένουν κενά, πολλά δε ανήκουν σε πλούσια άτομα ή εταιρείες που τα κρατούν ή τα χρησιμοποιούν για κερδοσκοπικά εισοδήματα μέσω ανταλλαγών αντί να δημιουργηθούν κατοικίες.

Ο νέος φόρος αντιστοιχεί με 2,5% της αξίας της γης που ανήκει σε φυσικά πρόσωπα ή μη κυβερνητικούς οργανισμούς, είπε το υπουργείο σε ανάρτηση στο Twitter.

Οι ποινές για όσους δεν πληρώσουν θα φτάσουν το ποσό του φόρου που οφείλεται, είπε το υπουργείο, ενώ τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για δημόσιες υπηρεσίες όπως την κατασκευή ή επέκταση δρόμων, υδροδοτικών δικτύων, ηλεκτρικού δικτύου και αποχέτευσης σε έργα που αναλαμβάνει το υπουργείο.

Σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης τον Φεβρουάριο, ο νέος φόρος θα μπει σε εφαρμογή από τις 8 Ιουνίου.

Η Σαουδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα ευρύ σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων την περασμένη εβδομάδα, το οποίο έχει σκοπό να αυξήσει το ποσοστό ιδιοκτησίας των υπηκόων της κατά τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2020, από το 47% που είναι τώρα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.