Quantcast
Μακρόν: Η Ευρωζώνη χρειάζεται φρέσκο χρήμα - enikonomia.gr
share

Μακρόν: Η Ευρωζώνη χρειάζεται φρέσκο χρήμα

δημοσιεύτηκε:

«Φρέσκο, πραγματικό χρήμα» της τάξης των 60 έως 80 δισ. ευρώ πρέπει να διοχετεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην εξασθενημένη ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, ο Γάλλος υπουργός προειδοποιεί ότι το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο των Βρυξελλών, ύψους 300 δισ. ευρώ, κινδυνεύει να αποτύχει αν δεν περιλαμβάνει ένα επαρκές ποσό μετρητών για την τόνωση της ζήτησης.

«Φοβάμαι ότι το σχέδιο θα καταλήξει μια απογοήτευση. Δεν έχω καμία ένδειξη για αυτό, αλλά αυτή είναι η αίσθησή μου, γιατί φαίνεται να στηρίζεται υπερβολικά σε ψεύτικο χρήμα», υποστηρίζει ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε νέο, πραγματικό χρήμα, το οποίο και θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα», σημειώνει στη συνέντευξή του.

Όπως εξηγεί, η Γαλλία είναι υπέρ της απευθείας χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων ή της προσφοράς μετοχικού κεφαλαίου.

Προτείνει δε τη σύσταση ενός νέου ανεξάρτητου μηχανισμού, που θα εποπτεύει την εκτέλεση του επενδυτικού σχεδίου. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε μάλιστα να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα επενδυτικά ταμεία, αντλώντας κεφάλαια από τις αγορές χρέους για τη χρηματοδότηση έργων σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα με τις όποιες πρωτοβουλίες σε κοινοτικό επίπεδο, ο κ. Μακρόν αναγνωρίζει την ανάγκη για προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο.
Πηγή: Financial Times

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.