Quantcast
FT: Το ξαφνικό ράλι του γουάν ταράζει τις αγορές - enikonomia.gr
share

FT: Το ξαφνικό ράλι του γουάν ταράζει τις αγορές

δημοσιεύτηκε:

Το κινεζικό νόμισμα πραγματοποίησε τα υψηλότερα διήμερα κέρδη στην ιστορία του, καθώς ισχυρά στοιχεία και σφιχτή ρευστότητα στις offshore αγορές ξάφνιασαν τις κινεζικές «αρκούδες» και πίεσαν το δολάριο χαμηλότερα.

Το offshore γουάν ανατιμήθηκε έως 2,6% έναντι του δολαρίου στα 6,7853 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου. Μόλις την Τρίτη το νόμισμα ήταν σε ιστορικό χαμηλό (6,9895 δολάρια).
Η κίνηση του γουάν αποδυνάμωσε το δολάριο έναντι και άλλων νομισμάτων, περιλαμβανομένου του χαμηλού τριών εβδομάδων έναντι του γεν (115,6 δολάρια).

«Η Κίνα βοηθά το δολάριο να υποχωρήσει», δηλώνει ο Hans Redeker, στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley που σημείωσε ότι υπήρξαν μεγάλα κέρδη και για νομίσματα αναδυόμενων αγορών όπως το βραζιλιάνικο ρεάλ και το νοτιοαφρικανικό ραντ. «Ωστόσο η ισχυρότερη κίνηση σε σύγκριση με την πρόσφατη υψηλή διακύμανση στις αγορές καταγράφεται στο γουάν», πρόσθεσε.

Τα στοιχήματα για την αποδυνάμωση του γουάν αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς το νόμισμα υποχωρούσε σταθερά τον περασμένο μήνα κοντά στο όριο των 7 γουάν ανά δολάριο.

Η Κίνα «έκαιγε» τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον ρυθμό υποχώρησης του γουάν, που ευρέως αναμενόταν να ανατιμηθεί αυτό τον μήνα, όταν αναθεωρηθεί το ετήσιο όριο κατοχής ξένου συναλλάγματος των 50.000 δολαρίων για τους Κινέζους πολίτες.

Οι traders λένε ότι ο συνδυασμός ισχυρών στοιχείων από τον τομέα των υπηρεσιών και αναφορών της περασμένης εβδομάδας για περαιτέρω περιορισμούς στις εκροές κεφαλαίων από το Πεκίνο ανέκοψαν την πτωτική διάθεση, ενώ το ράλι-έκπληξη τονώθηκε από τη μειωμένη ρευστότητα στις offshore αγορές του γουάν.

Οι εξεφρασμένες σε γουάν καταθέσεις που τηρούνται στο Hong Kong, τη μακράν μεγαλύτερη offshore αγορά του νομίσματος, υποχώρησαν 5% στα 627 δισ. γουάν (90 δισ. δολάρια) τον Νοέμβριο, υποχώρηση άνω του 25% από τα επίπεδα ένα χρόνο πριν.

Η υποχώρηση του γουάν ήταν το στοίχημα με την ευρύτερη αποδοχή στις αρχές της χρονιάς και για καλό λόγο, αλλά η ρευστότητα σε αυτή την αγορά γίνεται όλο και μικρότερη και αυτό την κάνει περισσότερο ευάλωτη, είπε ο Mansoor Mohi-uddin, στρατηγικός αναλυτής στην RBS.

Το συνολικό ενεργητικό για το offshore γουάν έπεσε 17% σε παγκόσμια κλίμακα πέρυσι στα 2,16 τρισ. γουάν, σύμφωνα με αναλυτές της Standard Chartered, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις καταθέσεις (-22% στο 1,17 τρισ.)

Η offshore αγορά του γουάν δημιουργήθηκε το 2010 ως μέρος της προσπάθειας της Κίνας να διεθνοποιήσει το νόμισμά της, διατηρώντας παράλληλα ισχυρό έλεγχο στην onshore αγορά.

Οι καταθέσεις εκτός της ενδοχώρας αρχικά ενισχύθηκαν γρήγορα καθώς το γουάν ισχυροποιείτο. Κορυφώθηκαν ωστόσο στο 1 τρισ. γουάν στα τέλη του 2014, λίγο μετά το υψηλότερο σημείο που βρέθηκε το νόμισμα.

Η μείωση στη ρευστότητα της offshore αγοράς περιόρισε την όρεξη των επενδυτών να σορτάρουν το νόμισμα καθώς αύξησε το κόστος αυτής της κίνησης. Την Τρίτη το κόστος overnight δανεισμού γουάν στο Hong Kong υπερδιπλασιάστηκε, για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα έτος, στο 38,35%, με τα φυσιολογικά επίπεδα να κινούνται μεταξύ 1 και 2%.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.