Quantcast
Αυξάνονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Αυξάνονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

H απόδοση των 10ετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου (bunds) αυξήθηκε σήμερα σε υψηλό επίπεδο έξι εβδομάδων και των αντίστοιχων γαλλικών τίτλων σε υψηλό έτους, καθώς η άνοδος των χρηματιστηρίων και νέες εκδόσεις χρέους έφεραν τις αγορές ομολόγων σε θέση άμυνας, εν όψει της απόφασης του ανώτατου ιταλικού δικαστηρίου για τον αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο. Η απόδοση των bunds αυξήθηκε αυξήθηκε 4 μονάδες βάσης στο 0,38% και των αντίστοιχων ιταλικών αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,07%. Καθώς οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 3-6 μονάδες βάσης, για τα γαλλικά 10ετή ομόλογα έφθασαν στο 0,95%.

Η Γερμανία θα εκδώσει σήμερα 30ετή ομόλογα, ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να πουλήσει μακροπρόθεσμους τίτλους. Στην Ιταλία, η προσοχή εστιάζεται στην επικείμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα του τελευταίου εκλογικού νόμου της χώρας, η οποία μπορεί να έχει σημασία για τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Μία ξεκάθαρη απόφαση, που θα έδινε μία απλή λύση στο ιταλικό εκλογικό κουβάρι, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Μία πιο διαφοροποιημένη απόφαση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει στη διατήρηση της σημερινής Βουλής έως τη λήξη της θητείας της στις αρχές του 2018. Αν γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, θα αυξηθεί ο κατάλογος των χωρών της Ευρωζώνης που θα στήσουν φέτος κάλπες, γεγονός που έχει φέρει στο προσκήνιο τον πολιτικό κίνδυνο μετά την ψήφο κατά του κατεστημένου που ταρακούνησαν πέρυσι τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Τα ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης, που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, προστέθηκαν στην ανοδική πίεση των αποδόσεων των ομολόγων. Χθες, η Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η τράπεζα μπορεί να αρχίζει να σχεδιάζει την απόσυρση του πρωτοφανούς προγράμματος στήριξης, σε μία σπάνια δημόσια συζήτηση για τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.