Quantcast
Σε υψηλό έτους οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Σε υψηλό έτους οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Σε υψηλά επίπεδα ενός έτους αυξήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους από αυτά για να τα τοποθετήσουν σε μετοχές, εν μέσω ενδείξεων αναζωογόνησης της παγκόσμιας οικονομίας και προσδοκιών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υιοθετήσει πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που αποτελούν σημείο αναφοράς για την Ευρωζώνη, έφθασαν στο 0,48%, που είναι υψηλό έτους και των αντίστοιχων γαλλικών πέρασαν το 1%, μετά τη σημαντική χθεσινοβραδινή άνοδο των αμερικανικών μετοχών και κρατικών ομολόγων. Ο δείκτης μετοχών Dow Jones της Wall Street πέρασε χθες για πρώτη φορά τις 20.000 μονάδες, συμβάλλοντας στην άνοδο της απόδοσης των 10ετών τίτλων του αμερικανικού δημοσίου κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,53%. Η εξέλιξη αυτή διαχύθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου σήμερα, με τα διεθνή χρηματιστήρια να κινούνται προς ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο Τραμπ έλαβε αρκετές φιλικές προς τις επιχειρήσεις αποφάσεις μετά την ορκωμοσία του την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ άλλων υπογράφοντας διατάγματα για τη μείωση του ρυθμιστικού βάρους στις αμερικανικές βιομηχανίες και ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή δύο πετρελαιαγωγών.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη μπορεί να μη διαρκέσει πολύ, καθώς εισερχόμαστε σε μία περίοδο εκλογικών αναμετρήσεων και ο όποιος πολιτικός θόρυβος πιθανόν να αυξήσει τη ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, ιδιαίτερα τους τίτλους με το υψηλότερο αξιόχρεο. Οι ολλανδικές εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο, ενώ ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον Απρίλιο και τον Μάιο και οι γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Το πρόγραμμα των εκλογών μπορεί να εμπλουτιστεί, μετά τη χθεσινή απόφαση του ιταλικού συνταγματικού δικαστηρίου για το εκλογικό σύστημα της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, πιθανόν φέτος το καλοκαίρι. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε στο 2,19% σήμερα το πρωί, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.