Quantcast
Εκτοξεύεται η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ ιταλικών, γαλλικών και γερμανικών ομολόγων - enikonomia.gr
share

Εκτοξεύεται η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ ιταλικών, γαλλικών και γερμανικών ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία και την Ιταλία διεύρυνε τη διαφορά στην απόδοση (σπρεντ) των 10ετών κρατικών ομολόγων τους και των γερμανικών, που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών ετών.

Οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και πιθανόν την Ιταλία, καθώς και η κρίση χρέους που συνεχίζεται στην Ελλάδα, ενισχύουν την αποστροφή ρίσκου, σύμφωνα με αναλυτές, ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθούν πτωτική τροχιά.

Η ευρωζώνη περιβάλλεται από αβεβαιότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Στο προσκήνιο βρίσκεται η υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που είναι κατά του ευρώ, και η ενδεχομένη ήττα της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου.

Η διαφορά στην απόδοση μεταξύ του 10ετούς γαλλικού ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου διευρύνθηκε σχεδόν στις 79 μονάδες βάσης, που είναι η υψηλότερη από τον Νοέμβριο του 2012.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, άγγιξε σχεδόν τις 202 μονάδες βάσης έναντι της απόδοσης των γερμανικών τίτλων, που είναι η υψηλότερη από κάθε άλλη τιμή κλεισίματος από τον Φεβρουάριο του 2014.

Συνολικά, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,34% ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της νότιας Ευρώπης κατέγραψαν νωρίτερα αύξηση 1-2 μονάδων βάσης πριν σταθεροποιηθούν και πάλι.

«Το συνεχιζόμενο αυξημένο πολιτικό ρίσκο είναι αυτό που δίνει τον τόνο στη διεύρυνση των σπρεντ μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμα. «Με τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών να απέχει ακόμα δύο μήνες, οι βασικοί αυτοί κίνδυνοι πιθανόν να συνεχίσουν να βαρύνουν το γενικότερο κλίμα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.