Quantcast
Σε χαμηλό τριμήνου υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου - enikonomia.gr
share

Σε χαμηλό τριμήνου υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

δημοσιεύτηκε:

Σε χαμηλά επίπεδα τριμήνου υποχώρησαν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, εντείνοντας την πίεση στον ΟΠΕΚ να επεκτείνει τις μειώσεις στην παραγωγή του πέραν του Ιουνίου.

Η συμφωνία του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και ορισμένων παραγωγών εκτός του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 είχε μικρή επίδραση στην αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Η τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση 82 σεντς στα 50,14 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει έως τα 50,05 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Νοεμβρίου, όταν ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε το σχέδιό του για τη μείωση της παραγωγής. Η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε κατά 70 σεντς στα 47,54 δολάρια, υποχωρώντας επίσης σε χαμηλό τριών μηνών.

Πηγές ανέφεραν ότι ο ΟΠΕΚ κλίνει προς την επέκταση του πλαφόν, αλλά θέλει στήριξη από παραγωγούς που δεν είναι μέλη του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, αν και αυτές οι χώρες δεν έχουν υλοποιήσει ακόμη την υφιστάμενη συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Χθες, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατ. βαρέλια στα 533,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, μία αύξηση που ήταν μεγαλύτερη από τα 2,8 εκατομμύρια που προέβλεπαν αναλυτές. Οι επενδυτές θέλουν τώρα να δουν, αν τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα η Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης, που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, θα επιβεβαιώσουν την αύξηση αυτή. «Μία πτώση κάτω από τα 50 δολάρια (για το μπρεντ) είναι πολύ πιθανή σήμερα, αν το υπουργείο Ενέργειας δείξει μία αντίστοιχη πορεία, αλλά είναι αδύνατο να πούμε πόσο κάτω από τα 50 δολάρια (θα πάει)», δήλωσε στέλεχος της Commerzbank.

Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου αυξάνουν τις γεωτρήσεις τους, ωθώντας την παραγωγή αργού της χώρας σε περίπου 9,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από περίπου 8,5 εκατ. βαρέλια στα τέλη του 2016. «Η παρέμβαση του ΟΠΕΚ στην αγορά δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε σημαντικά ορατή μείωση των αποθεμάτων και οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν χάσει την υπομονή τους», ανέφερε η αμερικανική τράπεζα Jefferies σε σημείωμά της. Η τράπεζα επεσήμανε ότι οι μειώσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ θα αρχίσουν να έχουν επίδραση στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, αλλά πρόσθεσε ότι η αμερικανική παραγωγή αργού αναμένεται να αυξηθεί κατά 360.000 βαρέλια την ημέρα φέτος και κατά 1 εκατ. βαρέλια το 2018. Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs προειδοποίησε τους πελάτες της αυτή την εβδομάδα ότι μία αύξηση της παραγωγής του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου «θα μπορούσε να δημιουργήσει μία σημαντική υπερβάλλουσα προσφορά το 2018-19».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.