Quantcast
Σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Eυρωζώνης υποχώρησαν σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ ύστερα από την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να επιλέξουν τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ ως την επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια κίνηση που διαβεβαίωσε τις αγορές ότι θα διατηρηθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Λαγκάρντ θα διατηρήσει τη στάση υπέρ μιας χαλαρής πολιτικής του σημερινού επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Εάν η επιλογή της εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Λαγκάρντ θα διαδεχθεί τον Ντράγκι όταν λήξει η θητεία του στα τέλη Οκτωβρίου.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτό δεν το αναμέναμε, ιδιαίτερα αφού η ίδια αρνήθηκε σθεναρά ότι ήταν υποψήφια πέρυσι», δήλωσε ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, αναλυτής στην Pictet Wealth Management. «Θα προσφέρει μια συνέχεια ύστερα από τον Ντράγκι, έναν σημαντικό κινητήριο παράγοντα για τις αγορές. Ο τρόπος αντίδρασης της ΕΚΤ είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά υπό την προεδρία της Λαγκάρντ».

Οι αποδόσεις των περισσότερων 10ετών ομολόγων στο μπλοκ κατέγραψαν πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, με αυτές των τίτλων σε Ολλανδία, Αυστρία, Ισπανία και Πορτογαλία να υποχωρούν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Η απόδοση του 10ετούς βελγικού ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος.

Στη Γερμανία, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων κατέγραψαν νέο ιστορικό χαμηλό στο μείον 0,397%. Οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ στο μείον 0,09%.

Το ευρώ ήταν σταθερό στην αρχή της διαπραγμάτευσής του στην Ευρώπη στο 1,1283 δολάριο, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές στο μπλοκ κατέγραψαν άνοδο στην έναρξη των συναλλαγών.

Αναλυτές δήλωσαν ότι η αντίδραση στις αγορές αντανακλά και την ανακούφιση που οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν επιλέξει έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ μιας πιο σφιχτής πολιτικής, όπως τον Γερμανό Γενς Βάιντμαν, για να ηγηθεί της ΕΚΤ.

Ο Άντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, που αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσει και πάλι τις αγορές περιουσιακών στοιχείων πριν τα τέλη του έτους, δήλωσε ότι ο κίνδυνος σε αυτή την πρόβλεψη ήταν η πιθανότητα να διαδεχθεί τον Ντράγκι ένας αξιωματούχος που θεωρείται ‘γεράκι’.

«Ως εκ τούτου, το βασικό θέμα για τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι η ίδια δεν είναι ο Γενς Βάιντμαν», δήλωσε.

Στην Ιταλία, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 9 μονάδες βάσης στο χαμηλό 14 μηνών στο 1,76%. Η Ιταλία θεωρείται ότι επωφελείται ιδιαίτερα από μια περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ και η αγορά ομολόγων της καταγράφει υπεραπόδοση τις τελευταίες ημέρες καθώς τα σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ τροφοδοτούν τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων και πιθανόν έναν νέο γύρο αγορών στοιχείων ενεργητικού.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.