Quantcast
«Βουτιά» για το πετρέλαιο, κάτω από τα 38 δολάρια το βαρέλι - enikonomia.gr
share

«Βουτιά» για το πετρέλαιο, κάτω από τα 38 δολάρια το βαρέλι

δημοσιεύτηκε:

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν και σήμερα την πτωτική πορεία τους, για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, υπό το βάρος της πρόβλεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ότι η υπερβάλλουσα προσφορά του σε παγκόσμιο επίπεδο θα ενταθεί, κατά πάσα πιθανότητα, το επόμενο έτος.

Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε κάτω από τα 38 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2008, την Παρασκευή, όταν ο IEA ανέφερε ότι η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνεται, ενώ η παραγωγή του ΟΠΕΚ (του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών χωρών) διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκε κοντά στα 35 δολάρια, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2009.

Πριν από λίγο, η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν στα 37,97 δολάρια και του αμερικανικού αργού στα 35,40 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 0,8% και 0,6%, αντίστοιχα, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.
Και οι δύο τιμές αναφοράς της αγοράς πετρελαίου μειώνονται κάθε ημέρα από τις 4 Δεκεμβρίου, όταν ο ΟΠΕΚ εγκατέλειψε το πλαφόν στην παραγωγή των χωρών – μελών του.

Η συνολική μείωση των τιμών στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις ήταν μεγαλύτερη από 13%.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ αντλούν από πέρυσι πετρέλαιο κοντά σε επίπεδα – ρεκόρ, στην προσπάθειά τους να εκτοπίσουν από την αγορά τους παραγωγούς με υψηλότερο κόστος, όπως τις αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου.

Η αγορά θα πληγεί πιθανότατα από νέα προσφορά στις αρχές του επόμενου έτους από νέα αύξηση της προσφοράς, καθώς το Ιράν, που είναι μέλος του ΟΠΕΚ, θα αυξήσει την παραγωγή του μετά την αναμενόμενη αύξηση των εναντίον του κυρώσεων, σε συνέχεια της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για το πυρηνικό πρόγραμμά του, ανέφερε η εταιρεία BMI Research σε έγγραφό της.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.