Quantcast
Αύξηση εισφορών έως 30,87% για αγρότες - enikonomia.gr
share

Αύξηση εισφορών έως 30,87% για αγρότες

δημοσιεύτηκε:

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου θα φθάσουν στους αγρότες τα πρώτα ειδοποιητήρια με αυξημένες τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2015, έως και 30,87% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο.

Μάλιστα, οι πληρωμές πρέπει να γίνουν έως το τέλος του ίδιου μήνα, καθώς από την 1η Ιουλίου οι εισφορές θα καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Η ένταξη του ΟΓΑ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων ασφάλισης για τους αγρότες, έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στον κόσμο της υπαίθρου, αλλά και σύγχυση σε σχέση με μια σειρά διατάξεων που ενώ μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα στους υπόλοιπους ασφαλισμένους – μισθωτούς, η εφαρμογή τους είναι προβληματική στην περίπτωση των αγροτών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Καθημερινής από την ερχόμενη Δευτέρα, ο ΟΓΑ θα αποστείλει τα ειδοποιητήρια στους περίπου 620.000 αγρότες, για την πληρωμή των εισφορών που αντιστοιχούν στο β΄ εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, οι εισφορές αυτές θα είναι σημαντικά αυξημένες από 7% επί συγκεκριμένων ασφαλιστικών κατηγοριών που ίσχυε μέχρι πρότινος, σε 10%. Για όσους βρίσκονται στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, που αποτελούν και την συντριπτική πλειονότητα των αγροτών, οι αυξήσεις σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2015 αγγίζουν το 27,41%, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν εξαμηνιαία εισφορά 607,80 ευρώ έναντι 477,06 ευρώ που πλήρωσαν το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

Ακόμη και σε ετήσια βάση, η αύξηση για το 2015 σε σχέση με το 2014 ανέρχεται για τους ασφαλισμένους στην 3η κατηγορία, σε 13,78%. Μάλιστα, οι εισφορές θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα, εντός του Ιουνίου, ώστε να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Βάσει νόμου, οι εισφορές των αγροτών από τον επόμενο χρόνο συνδέονται με το εισόδημα και αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2022.

Βέβαια, η βίαιη ένταξη των αγροτών στον ΕΦΚΑ, παρά την αρχική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μεταβατική ένταξή του από το 2018 και μετά, δημιουργεί, σύμφωνα με την Καθημερινή, και άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με τους αγρότες που ενώ συνταξιοδοτούνται δεν μεταβιβάζουν την περιουσία τους.

Ο νέος νόμος ορίζει για όλους τους συνταξιούχους που απασχολούνται, ότι η κύρια σύνταξή τους μειώνεται κατά 60%. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει άμεσα σημαντικές και σε πολλές περιπτώσεις δραματικές αλλαγές για χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι θα χάσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εφόσον ο νόμος ισχύσει ως έχει για το σύνολο των αγροτών που συνταξιοδοτούνται από το τρέχον έτος και εφεξής, οι αγρότες με τη συμπλήρωση της απαιτούμενης ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να κλείνουν στην εφορία τα βιβλία τους (εφόσον διατηρούσαν) ή να υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από το μητρώο αγροτών, παράλληλα με τη μεταβίβαση της περιουσίας τους.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο νόμος δεν προβλέπει μεταβατικές διατάξεις δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, καθώς για το τρέχον έτος, η δυνατότητα μεταβίβασης περιουσίας και δικαιωμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουνίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.