Quantcast
Ξαναγράφουν τους όρους στα δάνεια με ελβετικό φράγκο - enikonomia.gr
share

Ξαναγράφουν τους όρους στα δάνεια με ελβετικό φράγκο

δημοσιεύτηκε:

Πολύ ακριβό αποδείχθηκε τελικά το ελβετικό φράγκο για 65.000 νοικοκυριά, τα οποία την περίοδο 2006-2008 έλαβαν στεγαστικά δάνεια με ρήτρα chf που το ύψος τους τότε ήταν περί τα 7 δισ. ευρώ.

Η ισοτιμία όμως του ελβετικού φράγκου μετατράπηκε στην πορεία σε «βαρίδι» για τα οικονομικά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 7 δισ. ευρώ που δανείστηκαν αρχικά έχουν πλέον αυξηθεί σε περισσότερα από 9 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να διαπιστώνουν, ακόμη και όσοι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους, ότι το υπόλοιπο του δανείου τους αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με το Έθνος, διότι τα περισσότερα από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν συναφθεί την περίοδο που η ισοτιμία με το ευρώ «έπαιζε» στο 1,65 με 1,55 ελβετικά φράγκα, ενώ σήμερα η ισοτιμία είναι 1 ευρώ προς 1,1 ελβετικό φράγκο. Και έτσι παρά τις αποπληρωμές και παρότι το επιτόκιο libor έχει αρνητικό πρόσημο (δηλαδή χαμηλότερη δόση), η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ αυξάνει μήνα με τον μήνα το χρέος τους, με αποτέλεσμα σήμερα να χρωστάνε στις τράπεζες περισσότερα από όσα έχουν δανειστεί.

Το πρόβλημα εντείνεται σήμερα που έχει ανοίξει ο δρόμος για τις μεταβιβάσεις και τις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων σε funds. Να σημειωθεί ότι ένα στα τρία στεγαστικά με ρήτρα chf είναι πλέον μη εξυπηρετούμενο και το 50% των υπολοίπων σε ρύθμιση.

Οι δανειολήπτες προσφεύγουν πλέον στην Δικαιοσύνη με μαζικές αγωγές κατά των τραπεζών ζητώντας να αποπληρώνουν τις δόσεις τους με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης του δανείου.

Τα νομικά επιτελεία των τραπεζών σημειώνουν ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει την επόμενη διετία με τις τελεσίδικες αποφάσεις που θα εκδοθούν από τα Εφετεία και τον Άρειο Πάγο.

Να σημειωθεί ότι και με την Κοινοτική Οδηγία 2014/17/ΕΕ λαμβάνεται μέριμνα για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί σε ξένο νόμισμα, καθώς προβλέπεται αφενός η τράπεζα να ειδοποιεί αμέσως τον καταναλωτή όταν η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι μεγαλύτερη του 20%, αφετέρου δίνει την δυνατότητα νέας μετατροπής του νομίσματος της δανειακής σύμβασης.

Προς το παρών οι τράπεζες εφαρμόζουν και για τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο τις ρυθμίσεις που έχουν σε ισχύ για όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά όπως είναι η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, η πληρωμή μόνο τόκων ή μέρους των τόκων, «πάγωμα» για το 50% του δανείου για διάστημα 3-5 ετών και εξυπηρέτηση του υπολοίπου, κ.λπ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.