Quantcast
Μειώσεις για έναν στους τέσσερις συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Μειώσεις για έναν στους τέσσερις συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Μειώσεις στις συντάξεις περίπου 600.000 συνταξιούχων εντός του καλοκαιριού φέρνει η υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Η αρχή έγινε με την εγκύκλιο για το ΕΚΑΣ, η περικοπή του οποίου θα γίνει αναδρομικά από τον Ιούνιο και θα αγγίξει περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Στη συνέχεια, εκδόθηκε η εγκύκλιος για το μέρισμα των συνταξιούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, οι οποίοι αναδρομικά από την αρχή του χρόνου θα υποστούν μειώσεις μεσοσταθμικά έως 32% (σε ορισμένες περιπτώσεις, θα ξεπερνούν και το 40%) στο μέρισμα που λαμβάνουν.

Η μείωση στα εφάπαξ, σύμφωνα με την Καθημερινή, εκτιμάται σε 20% και θα αφορά όλες τις νέες αιτήσεις, αλλά και όλες τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.

Στις επικουρικές, οι μειώσεις αγγίζουν περίπου 200.000 συνταξιούχους των οποίων κύρια και επικουρική σύνταξη είναι πάνω των 1.300 ευρώ (μεικτά), οι οποίοι θα υποστούν μειώσεις έως και κατά 40%.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης θα υποστούν αυτοί που κατά την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων είχαν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται μεν, όχι όμως στο ανώτατο επίπεδο.

Έτσι στην πρώτη γραμμή με μειώσεις έως και 35% βρίσκονται συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του πρώην επικουρικού του ΕΤΕΑΜ που βγήκαν στην σύνταξη έχοντας φθάσει ή και ξεπεράσει την 22η ασφαλιστική κλάση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.