Quantcast
Μειωμένες αποδοχές έως 30% για όσους συνταξιοδοτούνται νωρίτερα - enikonomia.gr
share

Μειωμένες αποδοχές έως 30% για όσους συνταξιοδοτούνται νωρίτερα

δημοσιεύτηκε:

Μειωμένη σύνταξη από 4,5% έως 30% θα λάβουν όσοι ασφαλισμένοι αποχωρήσουν από ένα έως πέντε χρόνια από την εργασία τους.

Το «ψαλίδι» εξαρτάται από το Tαμείο αλλά και από το πότε γίνεται η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Στο δημόσιο η  περικοπή είναι 4,5% το έτος (και μέχρι 22,5% την πενταετία) για όσους συμπληρώνουν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010.

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά το «πέναλτι» πάει στο 6% τον χρόνο. Επομένως μπορεί να φτάσει το 30% την πενταετία.

Στα ταμεία του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις ανεξαρτήτως το έτος που γίνεται η θεμελίωση δικαιώματος.

Το «πέναλτι» είναι 6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου και μπορεί να φτάσει το 30% σε περίπτωση που η… έξοδος γίνει πέντε χρόνια νωρίτερα.

Σημειώνεται πως μείωση μέσω ποινής έχει και το τμηματικό ποσό που καταβάλλεται στους ασφαλισμένους από τους συμμετέχοντες φορείς στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και αν η σύνταξη είναι πλήρης, το ποσό του συμμετέχοντος φορέα μειώνεται λόγω ποινής (καθώς δεν έχει συμπληρώσει ο ασφαλισμένος το προβλεπόμενο όριο για τη λήψη πλήρους σύνταξης και από αυτόν).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.