Quantcast
«Ψαλίδι» για τις διπλές κύριες συντάξεις - enikonomia.gr
share

«Ψαλίδι» για τις διπλές κύριες συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Χωρίς αναδρομική κράτηση θα είναι και οι μειώσεις που θα έχουν στην πληρωμή της σύνταξης Οκτωβρίου οι περίπου 400.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν διπλές κύριες συντάξεις (γήρατος και χηρείας ή κύρια από το Δημόσιο και κύρια από ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, κ.λπ.) καθώς πλέον τους επιβάλλεται εισφορά ασθένειας 6% στο άθροισμα των δύο κύριων συντάξεων, ενώ μέχρι τώρα η εισφορά 6% επιβαλλόταν στη μικρότερη σύνταξη που επέλεγε ο συνταξιούχος.

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, ένας δικαιούχος με σύνταξη γήρατος 950 ευρώ και σύνταξη χηρείας 280 ευρώ θα καταβάλλει το 6% επί του αθροίσματος, δηλαδή επί των 1.230 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα πλήρωνε 6% στη σύνταξη των 280 ευρώ.

Με τη σύνταξη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η κράτηση ασθένειας θα αυξηθεί στα 73,8 ευρώ (1.230Χ6%=73,8 ευρώ) από 16,8 ευρώ που πλήρωνε μέχρι τώρα.

Η αλλαγή στον υπολογισμό του 6% για την ασθένεια θα επηρεάσει θετικά με μικρές αυξήσεις τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μια κύρια σύνταξη, πριν το 6% υπολογιζόταν στο αρχικό μικτό ποσό πριν από τις μειώσεις, ενώ από εδώ και στο εξής θα υπολογίζεται στο καταβαλλόμενο ποσό μετά τις μειώσεις και πριν από το φόρο.

Στο καταβαλλόμενο συνυπολογίζονται και τα επιδόματα (οικογενειακά ή εξομάλυνσης για το Δημόσιο). Κι εδώ όμως, παρότι ο νόμος έχει εφαρμογή από 1η/7/2016, όσοι δουν τις μικρές αυξήσεις που θα είναι της τάξης των 5 έως 15 ευρώ για την πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν θα τις πάρουν αναδρομικά από τον Ιούλιο, μετά την εμπλοκή που θα έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές παλινωδίες με τους δανειστές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.