Quantcast
Παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας - enikonomia.gr
share

Παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας

δημοσιεύτηκε:

Για έξι μήνες παρατείνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, για όσους ασφαλισμένους εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Το ποσό που καταβάλλεται το εξάμηνο αυτό είναι το ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος. Εγκύκλιος που εξέδωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικώς Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος διευκρινίζει πως στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται συνταξιούχοι που πληρούν αθροιστικά τα εξής :

(α) το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας έχει λήξει ή λήγει μέχρι 30-6-2017 και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους.

(β) είχαν δικαιωθεί κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα σύνταξη αναπηρίας κατόπιν κρίσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον.

Η παράταση καταβολής εφαρμόζεται, πέρα από τις συντάξεις λόγω αναπηρίας, για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας (προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωϊδρυματικό επίδομα, επίδομα απόλυτης αναπηρίας, κ.λ.π.). Τα οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν αναδρομικά από 1-7-2016, δηλαδή στις περιπτώσεις που προκύπτει παράταση καταβολής της σύνταξης στους αμέσως επόμενους μήνες μετά την 30-6-2016 , τα προκύπτοντα αντίστοιχα ποσά καταβάλλονται αναδρομικά από 1-7-2016. Αντίστοιχα, τα οικονομικά αποτελέσματα από την κοινοποιούμενη ρύθμιση λήγουν:

  1. είτε με τη συμπλήρωση 6 μηνών παράτασης χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας

  2. είτε πριν την συμπλήρωση των 6 μηνών, εφόσον στο μεταξύ εκδοθεί νέα οριστική κρίση υγειονομικής επιτροπής ΚΕΠΑ

Αν μετά την οριστική κρίση των υγειονομικών επιτροπών κριθεί ότι οι ανωτέρω συνταξιούχοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν ποσοστό μικρότερο από το προγενέστερο (67%), οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% επί των τυχόν χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών. Στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ (αναγκαστική είσπραξη, πλειστηριασμοί κλπ).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.