Quantcast
Οι 31 αλλαγές του ασφαλιστικού για 3,5 εκατ. εργαζομένους - enikonomia.gr
share

Οι 31 αλλαγές του ασφαλιστικού για 3,5 εκατ. εργαζομένους

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζουν όλα στην ασφάλιση, στις εισφορές, στις συντάξεις, στα επιδόματα και στα όρια ηλικίας με 18 σαρωτικές αλλαγές που μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή από την 1η/1/2017 για 3,5 εκατ. εργαζομένους και 2,7 εκατ. συνταξιούχους.

Ολο το ασφαλιστικό με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε και ισχύει από 13/5/2016 με το νόμο 4387/2016, καθώς και οι επιμέρους ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν μετέπειτα με τροπολογίες και με εγκυκλίους, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στο σύνολό τους και καθολικά μέσα στο 2017, ανατρέποντας όλα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα.

Οι νέες ρυθμίσεις επηρεάζουν τους πάντες: Μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους (με ή χωρίς μπλοκάκι), αγρότες, ακόμη και τους ανέργους που θα διαπιστώσουν ότι ο στόχος για τη σύνταξη κρύβει οδυνηρές εκπλήξεις αν δεν είχαν ασφάλιση τουλάχιστον 5 ετών από το 2002 και μετέπειτα.
Το νέο τοπίο και κυρίως τι θα πληρώνουμε, τι θα παίρνουμε, πόσα θα χάσουμε, αλλά και ποιοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι, αναλύει ο Ελεύθερος Τύπος.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

1. ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι οι πρώτοι που θα διαπιστώσουν μειώσεις αποδοχών από το νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών τους κρατήσεων για κύρια σύνταξη στην προκαταβολή των αποδοχών τους στα μέσα Ιανουαρίου. Οι ασφαλιστικές κρατήσεις 6,67% για κύρια σύνταξη, 3,5% για επικουρική και 4% για μέρισμα θα επιβάλλονται για τους παλαιούς ασφαλισμένους (μέχρι το 1992), στο βασικό μισθό του νέου μισθολογίου, στα επιδόματα θέσης που κυμαίνονται από 290 ευρώ ως 1.000 ευρώ μηνιαίως και στα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας που κυμαίνονται από 75 ως 150 ευρώ το μήνα.

Για τους νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους στο Δημόσιο οι κρατήσεις θα επιβάλλονται στο βασικό μισθό του νέου μισθολογίου, στα επιδόματα θέσης, στο ανθυγιεινό, στα επιδόματα τέκνων και στα επιδόματα παραμεθόριων περιοχών. Στους λειτουργούς του Δημοσίου και σε όσους αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, οι εισφορές θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους, οι οποίες είναι υψηλότερες. Οι νέες κρατήσεις θα χρεωθούν αναδρομικά με τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου. Μέσα στον Ιανουάριο δηλαδή οι υπάλληλοι θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές δύο μηνών.

Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μειώσεις μισθών, οι οποίες θα είναι:

* Από 14 έως 23 ευρώ το μήνα για πτυχιούχους χωρίς επίδομα θέσης και ανθυγιεινό.

*Εως 46 ευρώ το μήνα για όσους παίρνουν επιδόματα θέσης έως 450 ευρώ.

* Εως 83 ευρώ το μήνα για όσους λαμβάνουν επίδομα θέσης 1.000 ευρώ.

Παράδειγμα: Υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με 36 έτη πληρώνει 113 ευρώ το μήνα. Από την 1η/1/2017, θα πληρώνει 132 ευρώ. Υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας με 37 έτη και επίδομα θέσης 450 ευρώ θα πληρώνει 174 ευρώ (από 127 ευρώ που πληρώνει σήμερα). Αν είναι γενικός διευθυντής με επίδομα θέσης 1.000 ευρώ, η μείωση μισθού είναι 83 ευρώ, καθώς η εισφορά κύριας σύνταξης πάει στα 210 ευρώ από 127 ευρώ σήμερα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.