Quantcast
Πόσο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις από το νέο χαράτσι - enikonomia.gr
share

Πόσο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις από το νέο χαράτσι

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικές επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια οικογένειες θα προκαλέσει η κατάργηση της έκπτωσης φόρου που φέρεται να διαπραγματεύεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αν η έκπτωση καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018, αυτό θα σημάνει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις που ανέρχονται από 1,2 ευρώ έως και 553,5 ευρώ τον χρόνο ή από 10 λεπτά έως και 39,54 ευρώ τον μήνα.

Οπως αναφέρει το fpress, από την 1/1/2018, θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου που γίνεται σήμερα σε όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους εξαιτίας του ότι ο φόρος παρακρατείται στην «πηγή», δηλαδή με την καταβολή του μισθού ή της σύνταξης. Η έκπτωση αυτή, η οποία ανέρχεται στο 1,5% του φόρου που αναλογεί, με το που θα καταργηθεί, θα προκαλέσει την αύξηση των κρατήσεων στον μισθό ή στη σύνταξη και κατά συνέπεια τη μείωση των καθαρών αποδοχών. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επίπτωση από την επιβολή του νέου μέτρου.

Μόνο από το συγκεκριμένο μέτρο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να εξασφαλίσει περίπου 80-85 εκατ. ευρώ.

Η έκπτωση του 1,5% στον φόρο που αναλογεί, γίνεται την ώρα της καταβολής του μισθού. Αυτή η έκπτωση είναι και ο λόγος για τον οποίο στη φορολογική δήλωση εμφανίζονται δύο ποσά: φόρος που αναλογεί και φόρος που παρακρατήθηκε. Κατά τη στιγμή της εκκαθάρισης, η εφορία εντοπίζει τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα, «βλέπει» και τον φόρο που παρακρατήθηκε αλλά δεν ζητάει τη διαφορά. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 δεν θα υπάρχουν τα δύο διαφορετικά ποσά.

Ο φόρος που αναλογεί βάσει της κλίμακας, θα διαιρείται δια του 12 ή δια του 14 –ανάλογα με το πόσοι μισθοί καταβάλλονται- και θα παρακρατείται απευθείας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.