Quantcast
Εισφορές-σοκ για τις δικηγορικές εταιρείες - enikonomia.gr
share

Εισφορές-σοκ για τις δικηγορικές εταιρείες

δημοσιεύτηκε:

Νέα επιβάρυνση στις ήδη αυξημένες εισφορές του Ιανουαρίου αναμένεται να δουν τους επόμενους μήνες χιλιάδες δικηγόροι αλλά και όσοι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλίζονται για επικούρηση και εφάπαξ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι στα ειδοποιητήρια με τις εισφορές που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Ταμείου εντός του Μαρτίου θα περιλαμβάνονται εισφορές επικούρησης 3,5% για τον εργαζόμενο και 3,5% για τον εργοδότη και εφάπαξ 4% για τον εργαζόμενο, όπου προβλέπεται υποχρεωτική υπαγωγή στους συγκεκριμένους κλάδους.

Ειδικά για τους δικηγόρους, οι οποίοι διαπιστώνουν πλέον στην πράξη την αύξηση των εισφορών, η «αφαίμαξη» του εισοδήματός τους θα συνεχιστεί λόγω της υποχρέωσης ταυτόχρονης καταβολής, τόσο των εισφορών του παρελθόντος έτους όσο και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, με επιστολή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλης Αλεξανδρής, ζητεί την παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του 2016 και δυνατότητα καταβολής τους σε 12 μηνιαίες δόσεις, χωρίς επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία πληρωμής των εισφορών για το 2016 λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2017.

Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι ειδικά για τον κλάδο τους, η πληρωμή των τρεχουσών εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 οδηγεί σε πλασματική και αναδρομική επιβάρυνση, εξαιτίας της αποχής του περασμένου έτους, που έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα του 2015 να εμφανίζονται σημαντικά αυξημένα.

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί τόσο στους δικηγόρους – μετόχους εταιρειών όσο και σε όλους τους επιχειρηματίες, μέλη διοικητικών συμβουλίων που συμμετέχουν και στο μετοχικό κεφάλαιο Ανωνύμων Εταιρειών με ποσοστό άνω του 3% και η πρόβλεψη για καταβολή εισφορών 26,95%, όχι μόνο επί των αμοιβών τους αλλά και επί των εισπραττόμενων μερισμάτων.

Ενα ακόμη πρόβλημα διαπιστώνεται βάσει της διάταξης που προβλέπει την καταβολή 20% υπέρ του ΕΦΚΑ επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση, μέσω του σχετικώς εκδιδόμενου γραμματίου προείσπραξης. Τα ποσά που έχουν καταβληθεί με τον τρόπο αυτό θα αφαιρούνται από τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές του δικηγόρου. Οσο για τους δικηγόρους που απασχολούνται με έμμισθη εντολή, τα ποσά αυτά αφαιρούνται από την ασφαλιστική εισφορά που βαρύνει τον εργοδότη. Κανείς βέβαια δεν γνωρίζει πρακτικά, πώς θα διεκπεραιωθούν οι συγκεκριμένες… αφαιρέσεις.

Αντιδράσεις προκαλεί, επίσης, η εξαίρεση των δικηγόρων – συνεργατών σε δικηγορικές εταιρείες, από τη δυνατότητα να ασφαλίζονται ως μισθωτοί, με τον επιμερισμό των εισφορών μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Σύμφωνα μάλιστα με έγκριτους νομικούς, η πρόβλεψη εξαίρεσης έγινε με εγκύκλιο και οδηγεί χιλιάδες δικηγόρους σε σημαντικές επιβαρύνσεις, καθώς θα ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Να σημειωθεί ότι, προκειμένου να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα εις βάρος των ασφαλισμένων, οι δικηγορικοί σύλλογοι συμβουλεύουν τα μέλη τους αλλά και τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και τους υπόλοιπους αυτοαπασχολουμένους, προ της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το νέο σύστημα, να διατυπώνουν γραπτή επιφύλαξη προς τον ΕΦΚΑ. Ηδη, οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν αναρτήσει σχετικό υπόδειγμα επιφύλαξης για τα μέλη τους. Επίσης, η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αποφάσισε την προσφυγή όλων των δικηγορικών συλλόγων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να κριθεί ο ασφαλιστικός νόμος αντισυνταγματικός.

Πηγή: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.