Quantcast
Αυτά είναι τα νέα «τσουχτερά» πρόστιμα και οι ποινές για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις - enikonomia.gr
share

Αυτά είναι τα νέα «τσουχτερά» πρόστιμα και οι ποινές για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

δημοσιεύτηκε:

«Λουκέτα» μέχρι και 10 ημέρες τσουχτερά πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ θα αντιμετωπίζουν όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες εντοπίζονται σε φορολογικό έλεγχο να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με το νέο αυτό καθεστώς, οι παραβάτες που θα εντοπίζονται θα τιμωρούνται με άμεσο κλείσιμο των καταστημάτων τους για 48 ώρες, ενώ σε περίπτωση πρώτης υποτροπής θα υποχρεώνονται να βάλουν λουκέτο για 4 μέρες και σε κάθε νέα υποτροπή ή σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του “λουκέτου” θα κλείνουν για 10 μέρες.

Εναλλακτικά, σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεωv στις οποίες δεν είναι δυνατό να μπει λουκέτο, όπως π.χ. ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρια, ιατρεία κ.λπ. θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.

Με το νέο νομοθετικό καθεστώς, το οποίο θα ισχύει για διαπιστώσεις παραβάσεων που θα γίνουν μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπεται, ειδικότερα, ότι:

1) Εφόσον κατά τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος. Εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον 3 παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας, τότε η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες, δηλαδή για 4 μέρες. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 μέρες.

2) Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, στην οποία αφορά ο έλεγχος, μέχρι και 1 μήνα με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Για την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής πρέπει να εκδίδεται από τους ελεγκτές σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και με κλήση του ελεγχόμενου επιχειρηματία για ακρόαση εντός 5 ημερών.

3) Πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής από τον υπόχρεο, επιβάλλεται, κάθε φορά, με πράξη των οργάνων της Α.Α.Δ.Ε. επιπλέον αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου για 10 μέρες.

4) Σε κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που θα προσδιορίζονται με αποφάσεις του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. μπορεί, αντί της αναστολής λειτουργίας, να επιβάλλεται κατά περίπτωση ειδική χρηματική κύρωση ως εξής:

α) Από 1.000 έως 2.500 ευρώ, εφόσον κατά τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους.

β) Από 2.501 έως 5.000 ευρώ, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον τρία παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας.

γ) 5.000 ευρώ, σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.