Quantcast
Τι «φούσκωσε» τους λογαριασμούς και τις παράλληλες χρεώσεις της ΔΕΗ - enikonomia.gr
share

Τι «φούσκωσε» τους λογαριασμούς και τις παράλληλες χρεώσεις της ΔΕΗ

δημοσιεύτηκε:

Προ… εκπλήξεως βρέθηκαν οι καταναλωτές, που πήραν στα χέρια τους τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του τελευταίου τετραμήνου (Δεκέμβριος – Μάρτιος).

Η αυξημένη κατανάλωση με τη χρήση θερμαντικών μέσων (ηλεκτρικά καλοριφέρ, ηλεκτρικές κουβέρτες, αφυγραντήρες, κλιματιστικά), σε συνδυασμό με τους νέους αναλυτικούς λογαριασμούς που στέλνει από τον Ιανουάριο η ΔΕΗ… άνοιξαν τα μάτια σε πολλούς καταναλωτές που είδαν ότι εκείνοι πληρώνουν τελικά την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Ανάλογη… τροχιά

Παράλληλα, γίνεται πλέον απολύτως κατανοητό ότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας, τέλη ΑΠΕ κ.ά.) αυξάνονται όσο αυξάνεται και η κατανάλωση ρεύματος και εκτινάσσονται όταν ξεπεραστούν οι 2.000 κιλοβατώρες. Χαρακτηριστικός είναι ένας οικιακός λογαριασμός στον οποίο η χρέωση για τη ΔΕΗ ήταν 270,25 ευρώ, αλλά το τελικό «φέσι» έφθασε τα 461,68 ευρώ!
Ποιες είναι όμως οι λοιπές χρεώσεις και τι ακριβώς πληρώνουμε; Οι χρεώσεις αυτές είναι το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και ο ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ. Το ΕΤΜΕΑΡ το πληρώνουν οι καταναλωτές για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, τις ΑΠΕ δηλαδή. Οι ΥΚΩ είναι χρεώσεις που αφορούν την παροχή ρεύματος στους κατοίκους των μη διασυνδεδεμένων νησιών και παροχής ειδικού τιμολογίου στους πολύτεκνους και τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ πληρώνονται ανάλογα με την κατανάλωση που γίνεται – όσο περισσότερες είναι οι κιλοβατώρες τόσο μεγαλύτερη είναι και η χρέωση.

Κόστος κιλοβατώρας

Το πραγματικό κόστος μιας κιλοβατώρας με φόρους και λοιπές χρεώσεις κυμαίνεται από 0,1695 έως 0,17056 ευρώ για όσους έχουν κατανάλωση έως και 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Για εκείνους που ξεπεράσουν το όριο, η χρέωση μπορεί να φτάσει από 0,20645 έως 0,209745 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για μια τεράστια αύξηση, η οποία έχει φέρει τους καταναλωτές προ τετελεσμένων γεγονότων.

Στο διά ταύτα, για κατανάλωση ρεύματος μέχρι 1.600 κιλοβατώρες υπάρχει χρέωση ΥΚΩ 0,00699 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για κατανάλωση ρεύματος από 1.601 μέχρι 2.000 κιλοβατώρες η χρέωση αυξάνεται σε 0,01570 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αρα με έναν απλό πολλαπλασιασμό μας δείχνει χρέωση 25,13 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η δυναμική μίας κιλοβατώρας να αυξήσει κατά πάρα πολύ (125%) τη χρέωση που αφορά σε ΥΚΩ. Δηλαδή από 11,184 σε 25,13 ευρώ. Χρέωση ΕΤΜΕΑΡ: έχει οριστεί σε 0,02477 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

«Αποκάλυψη»

Γιατί οι λοιπές χρεώσεις έγιναν φανερές στην αρχή του έτους; Οπως εξηγούν υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ στον Ελεύθερο Τύπο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Επιχείρηση αποφάσισε να κάνει αναλυτικούς τους λογαριασμούς, για να καταστήσει σαφές στους καταναλωτές το ποσό που τελικά παίρνει η Επιχείρηση και πώς ακριβώς ταξινομούνται όλα τα υπόλοιπα. Οι νέοι αυτοί λογαριασμοί έχουν ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιανουάριο να βρίσκονται στα χέρια των καταναλωτών προκαλώντας όπως φαίνεται πληθώρα αντιδράσεων.

Το παράδοξο της υπόθεσης, ωστόσο, είναι πως οι καταναλωτές τελικά καλούνται να πληρώσουν όλα όσα υποτίθεται πως το κράτος έχει μεριμνήσει ως πρόνοια για τους ασθενέστερους. Για παράδειγμα, το κοινωνικό τιμολόγιο που καλύπτει μια γκάμα ευπαθών ομάδων και είναι από τις ενέργειες που η κυβέρνηση συγκαταλέγει στις «επιτυχίες» της. Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι η έκπτωση που προσφέρει στους καλοπληρωτές η ΔΕΗ αφορά μόνο στην κατανάλωση και όχι στο σύνολο του λογαριασμού.

Καταγγελίες

Η Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες πληθώρα καταγγελιών από καταναλωτές που αναρωτιούνται γιατί οι λογαριασμοί τους είναι τόσο αυξημένοι. Σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τις νέες αυξήσεις αλλά και να μπορέσει να διατυπώσει το πρόβλημα ως έχει, θα συναντηθεί την ερχόμενη Παρασκευή με τη ΡΑΕ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.