Quantcast
Έξοδος χωρίς όριο ηλικίας για 15.000 ασφαλισμένους - enikonomia.gr
share

Έξοδος χωρίς όριο ηλικίας για 15.000 ασφαλισμένους

δημοσιεύτηκε:

Χωρίς όριο ηλικίας μπορούν να αποχωρήσουν 15.000 ασφαλισμένοι, που θα αξιοποιήσουν πέντε ευνοϊκές ασφαλιστικές διατάξεις. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις απευθύνονται σε παλαιούς ασφαλισμένους, υπό την προϋπόθεση ότι έπιασαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015.

Για τους νέους ασφαλισμένους -δηλαδή όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993- δεν υπάρχει καμία ευνοϊκή ρύθμιση.

Η έξοδος με πλήρη σύνταξη γίνεται στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με 40 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως Ταμείου (ενώ δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για τις μητέρες ανηλίκων).

Αναλυτικά οι πέντε διατάξεις που επιτρέπουν την έξοδο χωρίς όριο ηλικίας είναι οι εξής:

1 Συνταξιοδότηση με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας από τον δημόσιο τομέα. Η συγκεκριμένη διάταξη απευθύνεται σε δημοσίους υπαλλήλους που ξεκίνησαν να εργάζονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου ανά πάσα στιγμή.

2 Συνταξιοδότηση με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το δικαίωμα διατηρούν οι παλαιοί ασφαλισμένοι -που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983- και έπιασαν 35ετία μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015.

3 Συνταξιοδότηση με 37ετία από τον δημόσιο τομέα. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις. Κατ’ αρχάς οι ασφαλισμένοι πρέπει να έχουν μπει στην αγορά εργασίας πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993. Δεύτερον, πρέπει να έχουν πιάσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015.

4 Συνταξιοδότηση με 37ετία από τα ειδικά Ταμεία και το ΙΚΑ. Και στην περίπτωση αυτή οι ασφαλισμένοι πρέπει να έχουν μπει στην αγορά εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Παράλληλα θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

5 Συνταξιοδότηση με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης από τον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ευνοϊκή ρύθμιση, που ισχύει μόνο για γυναίκες. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουν ξεκινήσει να εργάζονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982. Πάντως η πλειονότητα των ασφαλισμένων που υπάγεται σε αυτήν τη διάταξη έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί. Ελάχιστες είναι οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας που συνεχίζουν να εργάζονται και θα αποχωρήσουν με αυτό το ευνοϊκό καθεστώς.

Να σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένοι που δεν έπιασαν την 35ετία ή την 37ετία μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015 χάνουν το δικαίωμα εξόδου στη σύνταξη χωρίς όριο. Θα μπορέσουν να ανοίξουν την «πόρτα» μόνο όταν πιάσουν τη νέα ηλικία συνταξιοδότησης. Το όριο αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με το πότε θα συμπληρωθούν τα αναγκαία έτη ασφάλισης και κυμαίνεται, ανάλογα με την περίπτωση, από το 55ο έτος μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας.

Προσοχή, καθώς για τους ασφαλισμένους που αποχωρούν χωρίς όριο ηλικίας είναι περιορισμένες οι διατάξεις που επιτρέπουν την αναγνώριση πλασματικών ετών. Η πλειονότητα μπορεί να αγοράσει μόνο τον στρατό και την άδεια ανατροφής τέκνων.

Πηγή: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.