Quantcast
"Κούρεμα" δανείων πριν από το... σφυρί - Οι ρυθμίσεις που προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες - enikonomia.gr
share

“Κούρεμα” δανείων πριν από το… σφυρί – Οι ρυθμίσεις που προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες

δημοσιεύτηκε:

“Τοίχο” φαίνεται να βρίσκουν οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με πολλούς οφειλέτες “κόκκινων” στεγαστικών, αλλά και καταναλωτικών δανείων, προκειμένου να τους προτείνουν ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν κούρεμα έως 40% και 95% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ειδικά στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, που εμφανίζει και το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων- 44,3% στο τέλος Ιουνίου 2018- μόλις ένας στους δύο εμφανίζεται στο τηλέφωνο, “φλερτάροντας” σοβαρά με το ενδεχόμενο- αν δεν έχει καταφύγει στον νόμο Κατσέλη- να δει την περιουσία του να βγαίνει στο σφυρί.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εστιάσει σε ρυθμίσεις, που προβλέπουν μερική διαγραφή οφειλής, ώστε το εναπομείναν ποσό να διαμορφώνεται σε ύψος, που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά από τον δανειολήπτη και όχι στην επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου. Παράλληλα, τα ιδρύματα έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα, τόσο το ντόπιο Split Balance, όσο και το ιρλανδικό μοντέλο.

Και τα δύο προβλέπουν “σπάσιμο” του δανείου σε δύο μέρη, στην… ελληνική περίπτωση, ωστόσο δεν υφίσταται κούρεμα του δεύτερου τμήματος, αλλά τακτοποίησή του σε μεταγενέστερο χρόνο με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση η οποία συμφωνείται εξ αρχής και από τα δύο μέρη.

“Κούρεμα” από 40% έως 45% προτείνουν και στους δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη. Περισσότερο πρόθυμες να διαγράψουν κεφάλαιο, εμφανίζονται οι τράπεζες στην περίπτωση των καταναλωτικών δανείων, με τους οφειλέτες επίσης να είναι… εξαφανισμένοι.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.