Quantcast
Πρεμιέρα αύριο για τον επανυπολογισμό 1,5 εκατ. συντάξεων - Ποιες και πόσο θα αυξηθούν - enikonomia.gr
share

Πρεμιέρα αύριο για τον επανυπολογισμό 1,5 εκατ. συντάξεων – Ποιες και πόσο θα αυξηθούν

δημοσιεύτηκε:

Την Παρασκευή κάνει επίσημη πρεμιέρα ο επανυπολογισμός για 1,5 εκατομμύριο παλαιές συντάξεις του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, στις 21 Δεκεμβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 2019 για τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους, τους πρώην μισθωτούς ΙΚΑ και όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους πλην ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, των οποίων οι συντάξεις καταβλήθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου.

Όλες είναι επανυπολογισμένες με το νέο σύστημα, εκτός από τις συντάξεις των αγροτών που έχουν από το 2016 εξαιρεθεί από τον επανυπολογισμό. Για τη μεγάλη πλειονότητα, δηλ. για 1,4 εκατ. τα ποσά δεν θα έχουν διαφορά σε σύγκριση με τις συντάξεις που εισέπραξαν οι ίδιοι δικαιούχοι πριν από έναν μήνα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η κατάργηση των περικοπών διασώζει τις αποδοχές των εν λόγω συνταξιούχων. Αντίθετα 620.000 συνταξιούχοι θα δουν από αύριο τις πρώτες αυξήσεις. Σε εφαρμογή του επανυπολογισμού, αυξήσεις θα λάβουν σε βάθος πενταετίας συντάξεις γήρατος, θανάτου και αναπηρίας, καθώς βγαίνουν υψηλότερες με τον νέο τρόπο υπολογισμού.
“Το 77% των συντάξεων που αυξάνονται είναι συντάξεις που έχουν ύψος μέχρι 600 ευρώ και λαμβάνουν κατά μέσο όρο αύξηση 98 ευρώ στην πενταετία” διευκρίνισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος. Αυτό σημαίνει πως η πρώτη αύξηση που δίνεται από αύριο κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 20 ευρώ.
Οι συντάξεις γήρατος του Δημοσίου αυξάνονται κατά 12%, ενώ 198.000 συντάξεις γήρατος πρώην μισθωτών ΙΚΑ αυξάνονται περίπου κατά 10%. Επίσης αυξάνονται και συντάξεις αναπηρίας κατά 22% ενώ 74.000 συντάξεις χηρείας πρώην μισθωτών αυξάνονται περίπου κατά 33%.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.