Quantcast
Τι πρέπει να κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος - enikonomia.gr
share

Τι πρέπει να κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος

δημοσιεύτηκε:

Απόφαση του ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος, όταν κάποιος κάνει έναρξη εργασιών με διαφορετικό αντικείμενο. Συγκεκριμένα, αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος έχει λάβει απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος κατά την πρώτη έναρξη επαγγέλματος κλείσει τα βιβλία του για να ξεκινήσει νέο επάγγελμα δικαιούται ξανά πενταετή απαλλαγή.
Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, όσοι άλλαξαν επάγγελμα κατά την κρίση και έχουν ήδη πληρώσει τέλος επιτηδεύματος για τη νέα δραστηριότητα έχουν περιορισμένες δυνατότητες διεκδίκησης επιστροφής των επιβαρύνσεων.

Ο μοναδικός δρόμος για να διεκδικήσουν ελεύθεροι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος είναι μέσω προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, οι λογιστές περιμένουν από την ΑΑΔΕ να έκδοση της σχετικής απόφασης και της εγκυκλίου με την οποία θα δίνονται εντολές στις εφορίες να πάψουν να χρεώνουν τέλος επιτηδεύματος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση όμως που με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εκδοθεί εκκαθαριστικό που θα ενσωματώνει το τέλος επιτηδεύματος το οποίο στη βάση της απόφασης του ΣτΕ δεν θα έπρεπε να επιβληθεί, ο φορολογούμενος εντός 30 ημερών από τη βεβαίωση του φόρου μπορεί να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.