Quantcast
Φλαμπουράρης: Βρήκαμε την χρυσή τομή για την προστασία της πρώτης κατοικίας - Την ερχομένη εβδομάδα το νομοσχέδιο στη Βουλή - enikonomia.gr
share

Φλαμπουράρης: Βρήκαμε την χρυσή τομή για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Την ερχομένη εβδομάδα το νομοσχέδιο στη Βουλή

δημοσιεύτηκε:

Σίσσυ Σταυροπιερράκου

To νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Η πρόταση που έχουμε επεξεργαστεί με τις τράπεζες σε πλήρη και σοβαρή αντιμετώπιση είναι μία πρόταση που έχει το εξής χαρακτηριστικό, βοηθάει τη λαϊκή κατοικία να μην την χάσει ο δανειολήπτης και ταυτόχρονα βοηθάει και τις τράπεζες με έσοδα που θα προέρχονται από τη δόση την οποία θα υποχρεούται ο δανειολήπτης να δίνει μαζί με την πριμοδότηση που δίνει το Κράτος τάξεως 200 εκατ. ευρώ. Είναι μία πρόταση που θεωρώ ότι βρήκαμε τη χρυσή τομή. Έτσι και σώζεται η πρώτη κατοικία και θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρήσει κανονικά και θα νομοθετηθεί εντός του Μαρτίου.

Η ρύθμιση θα καλύψει χρέη για ατομικές εισφορές μη μισθωτών, αλλά δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» η ένταξη και των οφειλών από εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες αγγίζουν σωρευτικά τα 18 δισ. ευρώ, καθώς απομένει να διευθετηθούν τεχνικές λεπτομέρειες.

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει καταφέρει να στήσει ένα σύστημα ξανά στα πόδια του, να κάνει μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση και όχι περικοπών, για να μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα που έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και μας δίνει τη δυνατότητα να κλείσουν πληγές του παρελθόντος» υποστήριξε.

Νωρίτερα ο Rolf Strauch, επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπογράμμισε την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας «σε συνετό δημοσιονομικό μονοπάτι» και ισχυροποίησης της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής της.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά στις ευπάθειες που ακόμη υπάρχουν στην ευρωζώνη και είναι εμφανείς στην Ελλάδα. Υπάρχει κληρονομιά υψηλού ιδιωτικού και δημόσιου χρέους και τρωτά σημεία στον τραπεζικό τομέα. Το καθήκον της βελτίωσης της ευρωστίας της ευρωζώνης και των οικονομιών της παραμένει» σημείωσε ο κ. Strauch.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.