Quantcast
Ποιοι βγαίνουν σε σύνταξη από τα 58 - Τα μυστικά για χιλιάδες ασφαλισμένους σε όλα τα Ταμεία μισθωτών - enikonomia.gr
share

Ποιοι βγαίνουν σε σύνταξη από τα 58 – Τα μυστικά για χιλιάδες ασφαλισμένους σε όλα τα Ταμεία μισθωτών

δημοσιεύτηκε:

Σύνταξη από τα 58 παίρνουν το 2019 πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων σε ταμεία μισθωτών όπως ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Ταμεία Τύπου, με ένσημα πριν από το 1993 και με συνολικό χρόνο ασφάλισης από 25 ως 37 έτη.

Τα μυστικά και τις προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληρούν ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν παρουσιάζει σήμερα με αναλυτικούς πίνακες και παραδείγματα, το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» μαζί με τα ποσά οριστικής σύνταξης εφόσον κάνουν την αίτηση εντός του 2019.

Ο χρόνος ασφάλισης που ανοίγει την πόρτα εξόδου με πλήρη σύνταξη από τα 58 εντός του 2019 θα πρέπει να συμπληρώνεται ως το 2012. Με αυτή την κατοχύρωση των ετών ασφάλισης, το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη πέφτει και στα 55 έτη.
Όταν δεν συμπληρώνεται ο χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση, τη λύση έρχονται να δώσουν οι αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου από σπουδές, στρατιωτική θητεία, ανεργία και παιδιά.

Οι ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ και ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών, Τύπου έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν ως 4 έτη για το 2011, ως 5 έτη για το 2012 και ως 7 έτη από το 2013 και μετά. Το κόστος εξαγοράς για κάθε μήνα/έτος είναι ίσο με το 20% του μισθού που έχουν οι ασφαλισμένοι τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι για τους ασφαλισμένους σε ταμεία μισθωτών ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ και Ταμεία Τύπου), που έχουν μετατροπή σύμβασης με μικρότερο μισθό, το κόστος εξαγοράς πλασματικού χρόνου μπορεί να είναι μικρότερο.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους, στα πλασματικά έτη του 2011, του 2012 και μετέπειτα, προστίθενται ξεχωριστά οι χρόνοι λόγω παιδιών και έτσι το σύνολο των ετών που μπορούν να αναγνωρίσουν προσαυξάνεται από 1 έως και 5 έτη, αν έχουν ένα, δυο, τρία και περισσότερα παιδιά.


Πηγή πληροφοριών εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.